Başbakan esip gürledi. “tek devlet, tek dil, tek bayrak ve tek din” dedi. Evet “tek din” de dedi. Daha sonra AKP sözcüleri “tek din” sözünün “dil sürçmesi” olmadığını belirtti. Ama başbakan sözünü düzeltmedi. O “tek din” düşüncesinden ısrar ediyor.

Başbakan’ın bu “tekçi” anlayışı bütünüyle yanlış. Bir yandan Türkiye’nin çoğlcu bir toplum olduğu söylenirken neden “tek dil” olsun? Dünyada birçok devlet tek dilli değil, çok dilli. Bazılarında birden çok resmi dil var, bazılarında ise resmi dilin yanı sıra birçok dil resmi olarak kullanılıyor.

Dünyada bir çok ülkenin birden çok bayrağı var. AB ülkelerinin hepsinin zaten ikibayrağı var ve Türkiye AB’ye üye olmak istiyor. Erdoğan da bu isteğe sahip. AB’ye girmeyi başarırsa parlamentonun ve diğer devlet binalarında AB bayrağı da asılacak!

“Tek din” talebi ise bütünüyle saçmalık. Türkiye’de yaşayan çeşitli dinlerden ve inançlardan insanların hepsi aynı dini mi benimseyecek? Herkes Sünni Müslüman mı olacak. Peki Ermeniler, Rumlar Aleviler ve inançsızlar ne olacak?

Erdoğan “Tek devlet, tek bayrak, tek dil ve tek din” derken aslında gönlündeki anayasanın da temellerini çiziyor. Ne var ki halkın büyük çoğunluğu bu zihniyete karşı. Çoğunluğun talebi demokratik, özgürlükçü, yasaksız bir anayasadır ve bu istek Erdoğan’ın dile getirdiği tekçi anlayışla taban taban zıttır.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası