Türk Hava Yolları’nın kârlılığını korumayı amaçlayan hükümet, çıkarılan bir torba yasa içinde havacılık işkolunda grev yapmayı yasakladı.

AKP’nin bu girişimine karşı THY çalışanları 24 saatlik bir greve gitti. Grevin etkisi çok büyük oldu. Yüzlerce uçuş ertelendi.

THY, Hava-İş Sendikası’nın grevine 300 kadar grevci kabin memurunu işten çıkararak yanıt verdi. Şimdi THY işçileri işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınması için direniyor.

Direnişin sonunda THY işten çıkardığı 100 kadar işçisini geri aldığını açıkladı. Ama hala 200 kadar işçi işten çıkarılmış durumda.

Eğer işten çıkarılanların geri alınmazsa THY yönetimi ileride greve katılmış daha fazla sayıda işçiyi işten çıkarabilir.

Grev yasağından sonra THY’yi sendikasız bir işyerine çevirebilir.

THY’ni tutumuna karşı geniş bir tepki var. Uluslararası sendikalar ve çeşitli ülkelerin havacılık/ulaştırma sendikaları da THY işçilerini yanında olduklarını açıkladı.

THY işçileri yeni yasa önerisine direnirken, TBMM yasayı çıkardı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de onayladı. Böylece hava taşımacılığında grev yapmak yasaklandı.

KESK’e bağlı BTS, THY işçileri ile dayanışma içinde olduklarını eylem yaparak gösterirken diğer sendikalardan bu grev yasağına karşı ciddi bir tepki gelmedi.

Bu arada Hava-İş’in grev sırasında çıkardığı bir bildiri referandumda yetmez ama evet diyenleri suçlarken en çok birliğe ihtiyaç olan bir dönemde işçileri böldü.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası