İki yıl önce devlet “terörist” dediği PKK ile Oslo’da masaya oturmuş, Kürt sorununda çözümü konuşuyordu. Batı’da ve Doğu’da milyonların özlemi olan barışa çok yaklaşmıştık. İki yıl sonra savaş patlak verirken, Başbakan “müzakere süreci” kapandı diyor. Çözüme ve müzakereye başından beri karşı çıkan CHP ve MHP mutlu.

Kürt sorunu PKK’nin kurulması ve silahlı mücadeleye girişmesi ile başlamadı.

1925’ten bu yana Kürtler eşit hakları için ayaklanıyor. 28 Kürt isyanı devletin şiddeti ile bastırılmıştı.

29. isyan ise 1984’ten bu yana sürüyor.

28 yıllık savaş, 90 yıllık cumhuriyet tarihi tek bir şeyi gösteriyor: Kürt sorunu askeri yöntemlerle bastırılamaz. Ordu ile kol kola giren hükümet ise savaşla Kürt direnişini ezeceğine inanmamızı bekliyor.

 

Erdoğan “Müzakere süreci kapandı. Bunlarla neyin müzakerisini yapacaksın?" diyerek PKK saldırılarına işaret ediyor. Oslo’da ve İmralı’da Başbakan’ın emri ve devletin kararıyla yapılan görüşmelerden önce de PKK birçok saldırı düzenlemiş, devlet görevlilerini öldürmüştü. Buna rağmen devlet, PKK ile masaya oturdu ve çözümü konuştu. Çünkü başka yolu yoktu.

Bugün de başka yol yok, ancak Erdoğan kanlı tarihi unutturmak istercesine hala tankla, topla, savaşla PKK’yi bitirebileceğini ileri sürüyor.

 

Batı’da yaşayanların bir kısmının gözünde PKK “terörist” bir örgüt. Fırat’ın Doğu’sunda yaşayanlar için, Kürtler içinse kendi haklarını savunan bir direniş hareketi. Kürt meselesi PKK ile başlamadığı gibi PKK yok edilse de bitmez. Kaldı ki savaşla geçen 28 yıl dünyanın en büyük ordularından birine sahip olan devletin, devasa ekonomik kaynaklar harcamasına rağmen Kürt gerillalarını yenemediğini gösterdi. Devlet ve Başbakan ne derse desin PKK, Kürt halkı tarafından destekleniyor ve bu destek giderek artıyor. Devletin artık PKK’yi yok edeceği iddiası ise Batı’da yaşayanlara söylenmiş ucuz bir yalan.

 

Savaştan bıktık. Ölümlerden bıktık. Vergilerimizin silaha harcanmasından usandık. Bu sorun sadece siyasi yöntemlerle çözülebilir. Kürt sorunu muhataplarıyla konuşarak halledilebilir. Barışın tek yolu Erdoğan’ın “bitti” dediği müzakerelerin yeniden başlamasıdır. Savaştan, ölümden, şiddetten bıkanlar şimdi öne çıkmalı ve haykırmalıdır: Kürt sorununu savaşla çözemezsiniz, derhal barış yapın!

 

Daha fazla operasyon, daha fazla asker ve polis, daha fazla bombardıman, daha fazla yalan değil Kürtlerin hakları vakit kaybetmeden tanınsın. Şeş Tv, seçmeli Kürtçe dersi yetmez! Kürtler siyasi ve kültürel eşit haklara kavuşsun. Tutuklu 14 bin Kürt serbest bırakılsın. Silahların susmasını isteyenler AKP hükümetinden bunları talep etmeli. Devlet Kürtlere karşı tutumunu değiştirmeden, ulusal baskı tarihe karışmadan barış gelmez. Biz devrimci sosyalistler özgürlük isteyen Kürtlerin yanındayız, Türkiye işçi sınıfının yeri de devletin yanı değil burasıdır…


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası