Euro bölgesinde krizi derinden yaşayan Portekiz’de 1 milyon kişi kesinti programını uygulayan sağcı hükümetin istifa etmesi için sokağa döküldü.

10 milyon nüfusluk ülkenin onda birinin katıldığı radikal gösterilerde 1974 Karanfil Devrimi’nin marşı “Grândola Vila Morena” hep bir ağızdan söylendi.

Portekiz işçi sınıfı, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) oluşturduğu troykanın talebi doğrultusunda hükümetin yürüttüğü ekonomik saldırıyı durdurmak için direniyor.

Borcunu ödeyemez hale gelen Portekiz’i yöneten merkez sağ hükümet, Troyka’nın 78 milyar euroluk “kurtarma” planı karşılığında kemer sıkma tedbirlerini hayata geçirdi.

Geçen yıl ücret ve emekli maaşlarında kesintiye giden hükümet, bu yıl da vergiyi arttırdı.

Ülkede işsizlik yüzde 16.9 gibi rekor bir seviyeye çıktı. Portekiz ekonomisinin bu yıl yüzde 2 küçülmesi bekleniyor.

Euro bölgesinde kitlesel isyanlar

Başkent Lizbon’da yapılan gösteriye 500 bin, Porto şehrindeki gösteriye ise 400 bin kişi katıldı.

Ülkenin en büyük sendikası CGTP’nin başını çektiği gösterilerde bütçe kesintilerinden en fazla etkilenen öğretmenler, sağlık çalışanları ve emekliler ayrı kortejler oluşturdu, daha sonra yürüyüşün ana koluyla birleşti.

İki komşu ülke İspanya ve Portekiz’de kitlesel mücadele paralel olarak yükseliyor.

Troyka’nın dayatmalarına direnen Yunanistan işçi sınıfını, komşusu Bulgaristan’da halkın sağcı hükümeti deviren hareketi izledi.

Kapitalist sınıf euro bölgesinin krizine çare bulamazken, kesintilere karşı direniş siyasi bir isyana dönüşerek yayılıyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası