Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci
Krizin dolaysız etkilerini en fazla yaşayan illerden biri de Bursa. Fabrikalar kapanıyor, işçiler işsiz kalıyor. Asil Çelik ve Asemat işçileri krizin faturasını ödemeyi reddediyor.
Esra Erener sordu, DİSK Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci anlattı.

Asil Çelik işçileri daha bundan birkaç ay öncesine kadar neredeyse gece gündüz çalıştırılıyor, işverenler kendilerine fazla mesaiye kalmaları için yalvarıyordu. 1400 santigrad derecede, adeta cehennem ateşinin karşısında ve toz toprak içinde fedakârca çalışan Asil Çelik işçileri ekmekleri için bu güçlüklere göğüs gerdiler.
İşçilerin bu fedakârca çalışmaları sayesinde her geçen gün büyüyen Asil Çelik firması, şimdi kriz bahanesiyle faturayı işçilere, çalışanlara kesmeye çalışıyor. Asil Çelik'te çalışan emekçileri, krizi gerekçe göstererek işten çıkarma tehditleriyle terbiye etmeye, ücretsiz izne çıkmaya zorluyor.
Sadece bir yıl içinde 133. sıradan 101. sıraya yükselen bir işyerinden bahsedilirken, işçilerden fedakârlık beklemek istismarcılıktır, art niyetli davranmaktır. Gerçekten de, Asil Çelik, İstanbul Sanayi Odası'nın yaptığı 'Türkiye'nin en büyük 500 sanayi firması' araştırmasında her yıl üst basamaklara tırmanarak 101. sıraya kadar yükseldi.
Asil Çelik işçisi patronlarına 50 trilyon kâr sağladı. Krizi bahane ederek sıfır zam ve ücretsiz izin dayatan Asil Çelik'in Kasım -Aralık maaşlarını ödemediği, hala sıfır zamla çalıştırmak istediği 750 Asil Çelik işçisi 30 Ocak 2009'dan beri grevde. Asil Çelik'teki Birleşik Metal-İş direnişini kırmak isteyen patronlar bir sendika kurdurtarak işçilerin grevini kırmaya çalıştı, fakat Birleşik Metal-İş bu zokayı yutmadı.
Yeni dönemde toplu sözleşme görüşmelerinde kaymakam, vali ve çalışma bakanına kadar bütün bürokratlarla görüşen sendikamız, Asil Çelik işçilerinin taleplerinin önüne hiçbir cevap koymadı. Bundan sonra meclise ve Çankaya'ya yürüyerek taleplerimizi dile getireceğiz. Her iki kişiden birinin işsiz olduğu Bursa'da Asil Çelik direnişi kazanmanın gücünü ortaya koymaktadır. İşsizlik sigortası, tazminat, kısa dönem çalışma zammı gibi küçük faydalardan mahrum olan Asil Çelik işçileri, birlik ve beraberlik içinde mücadeleye esas şimdi başladığını biliyor.
Krizi yoğun yaşamasına rağmen Birleşik Metal İş farklılığını ortaya koydu. Krizi de bahane ederek sosyal hak ihlali ve toplu sözleşme için mücadele ediyor. Metal sektörünün kalbi olan Bursa da direnen Asemat ve Asil Çelik işçilerinin sayısı az olmasına rağmen,  bütün metal işçilerine örnek bir direniş gösteriyor.
Birleşik Metal İş Asemat fabrikasında 2006'da örgütlendi ve ilk sözleşmesini yaptı.  Bir sonraki toplu sözleşme döneminde 60 üyesi olmasına ve Türk Metal-İş'e rağmen 68 oyla greve evet denildi. Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde (NOSAB) bulunan, Bursa Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu ve MESS kapsamı dışında olan ASEMAT fabrikasında işçiler 31 Aralık 2008'de Orhangazi'den Bursa Kent Merkezine yürüyerek greve çıktı. Grev kırıcıların her türlü çabasına rağmen direniş kayba uğramıyor. Asemat patronu Kasım -Aralık ücretlerini vermedi, açılan davalardan sonra parça parça ücretler ödenmeye başlandı. Örgütlü olup da sesini çıkarmayan birçok sendika var, kendi küçük gücüyle Asemat işçileri bütün metal işçilerine örnek olan bir direniş içinde.
Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Türk Metal-İş genel başkanının işçilerin taleplerini dile getirmediği aşikar. 12 Eylül darbesi işçilerin kim olduklarını unutmalarına yol açtı.
30 yıldır baskı altında çalışan işçilerden krizin faturası da çıkartılmak isteniyor, ama Asemat ve Asil Çelik işçisi patronların bu yalanlarına kanmayacaktır.
Birçok farklı kurumdan destek alan Birleşik Metal İş,  2009 1 Mayıs'ından sonra mücadelenin çok daha büyüyerek somut kazanımlar elde edeceğine inanıyor. 1 Mayıs'ta Taksim'de olunması gerektiğini düşünen Asil Çelik ve Asemat işçileri, direnişini büyütmek için kutlamayı Bursa'da yapacaklar. Yıllarca fazla mesai yaparak köle gibi çalışan patronlarına hayal edemeyecekleri kârları elde ettiren işçiler artık fazla mesai yapmayacaklar.

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası