Onur Devrim Üçbaş

Antikapitalist hareket, en önemli patlamalarını binlerce kişiyi kapitalizmin kurumlarına karşı sokağa çıkartabildiğinde gerçekleştirdi. Bu gösteriler hem 'tarihin sonu' tezinin yanlışlığını gösteriyor hem de dünya çapındaki tüm ezilenlere moral vermeye devam ediyor.
Seattle'da dünyanın gündemine damgasını vuran hareket, çeşitlilik içinde birlik anlayışıyla yoluna devam ediyor.
Gittiği her ülkeden kovulan, Amerika'dan Asya'ya kadar her yerde işçiler tarafından protesto edilen IMF ve Dünya Bankası 6-7 Ekim'de İstanbul'a geliyor. Türkiye işçi sınıfı IMF'yi çok iyi tanıyor. Ne 'kemer sıkma politikaları'nı ne de sosyal güvenlik sisteminin talan edilmesini unutmadı. Bu yüzden IMF Türkiye'de daha önce gittiği yerlerdeki gibi 'karşılanacak'. Zirve anları
18 Haziran'da ortak eylem: Onlarca şehirde aynı anda düzenlenen kapitalizm karşıtı gösterilerin ilki 24. G8 zirvesiyle aynı günde,18 Haziran 1999'da yapıldı. En büyükleri Londra, Oregon ve Nijerya'da olmak üzere içinde Tel Aviv, Minsk, Madrid, Prag, Hamburg, Milan, Roma, Siena, Floransa, Amsterdam, Glasgow, Edinburgh, Zürih, Cenova ve Toronto'nun da olduğu 40 ayrı şehirde gösteriler düzenlendi. 'Direnişimiz sermayeniz kadar küreseldir' sloganıyla yapılan eylemlere on binlerce aktivist katıldı. Eylemin örgütleyicileri daha sonra "İsteseydik Londra borsasını işgal edebilirdik" diyecekti.
Hareket patlarken: 30 Kasım 1999 günü Seattle'da önemi belki de sadece Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla karşılaştırılabilecek tarihi bir gün yaşandı. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'nün Seattle'da yapacağı toplantı protestocular tarafından engellendi. Binlerce eylemci DTÖ'ye karşı yürüyen işçilerin de desteğini alarak yolları bloke etti. Toplantıların bütün işleyişini engelleyen göstericiler DTÖ'nün herhangi bir karar alamadan dağılmasına neden oldu. Ortaya çıkan güç o kadar büyük oldu ki Seattle valisi olağanüstü hal ilan edip, sokağa çıkma yasağı koymak zorunda kaldı.
Prag 2000: 2000 yılının Eylül ayında Prag'da IMF/Dünya Bankası zirvesi yapıldı. 15.000 kişi toplantının yapıldığı yere ulaşmaya çalıştı. Göstericiler toplantının son gününün iptal edilmesini sağlayarak önemli bir kazanıma imza attılar.
Cenova ve Floransa: 18-21 Haziran 2001 tarihleri arasında Cenova'da yapılan G8 toplantısı protestoları polis şiddetiyle karşılaştı. Yüzlerce gösterici yaralandı, genç bir anarşist olan Carlo Guilani polis tarafından kafasından vurularak öldürüldü. Floransa'da 2003 yılında yapılan gösteriler ise savaş karşıtı hareketin en büyük zirvesi oldu. Artık antikapitalist hareket, savaş karşıtı harekete dönüşmüştü.
Dünya Sosyal Forumları: İlk Dünya Sosyal Forumu, o sıralarda Davos'da yapılmakta olan Dünya Ekonomik Forumu'na karşı oluşturuldu. 25-30 Ocak tarihleri arasında 'Başka bir dünya mümkün' sloganıyla Porto Alegre'de yapılan forum büyük bir ilgi uyandırdı. Forum'un farkı; partiler, sendikalar gibi kurumların yerine sosyal hareketleri bir araya toplamasıydı. Dünya Sosyal Forumları sayesinde, sosyal hareketler bir araya gelip birbirlerinden öğrenme ve daha önemlisi mücadelelerini ortaklaştırma şansı buldular. Bu forumlara Türkiye'den de katılım sağlandı. Mezopotamya Sosyal Forumu 25-27 Eylül 2009 tarihleri arasında Diyarbakır'da yapıldı.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası