HDP heyetinin son İmralı görüşmesi ve görüşmenin ardından yaptığı açıklamalar umut dolu. PKK lideri Abdullah Öcalan, heyette yer alan Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken’le yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: “En önemli realite sürecin yeni bir aşamaya gelmiş olmasıdır. Gelinen noktada ciddi bir başlangıç için önemli bir umut vardır ve bu umut korunarak geliştirilmelidir.”

Çözüm sürecinde yeni bir evre

Abdullah Öcalan’ın neden bu kadar umutlu olduğu, görüşmelerde yer alan Sırrı Süreyya Önder’in yaptığı açıklamalarla beraber düşünüldüğünde daha net anlaşılıyor. Önder, hükümetin ilk defa iki şey yaptığını, bunun önemli olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu adımlardan birisi, Abdullah Öcalan’ın uzun bir süredir dile getirdiği, çözüm sürecinin yasal bir zemine oturması gerektiği yönündeki görüş hükümet temsilcileri tarafından da dile getirilmeye başlandı. İkinci önemli gelişme ise çözüm için müzakerelerin devlet bürokrasisinin tekelinden çıkıp siyasi heyetlerin devreye girmiş olması.

Öcalan ve Kürt halkıyla dayanışmaya

Bütün bu adımlarda Abdullah Öcalan belirleyici bir rol oynuyor. Çoğu kez tek başına dev bir sorunun çözümü için çalışıyor. Öcalan’ın arkasında Kürt halkı bütün gücüyle duruyor. İtiraz sonucu tekrarlanan Ağrı belediye seçim sonuçları, tam da Öcalan’ın söylediği gibi, Kürt halkının çözüm sürecine, kendi iradesine ve 21 Mart’ta Öcalan’ın öne sürdüğü de- mokratik siyaset stratejisine verdiği desteğin göstergesi. Ağrı’da, Kürt halkı AKP’nin itirazı sonucu 1 Haziran’da tekrarlanan seçimde yeniden sandığa gitti ve yeniden BDP’yi seçti. Bu kez BDP’nin AKP’ye attığı fark, itiraz kaldırmayacak kadar açık.

Şimdi yapılması gereken, hem Öcalan’ın hem de Kürt halkının çözüm sürecinde yalnızlıktan kurtulması için yaygın bir kampanya yapmaktır. Önümüzdeki günlerde hükümet tarafından meclise getirilecek olan yeni “çözüm paketi”nin, Kürt halkının gerçek taleplerini karşılaması için mücadele etmektir.

Çözüm sürecinden Kürt halkının en büyük kazanımla çıkması için de batıda milliyetçi fikirlerin, ırkçılığın ve ulusalcılığın geriletilmesi için de çözüm sürecine destek veren ve hükümete “Adım at!” diyen bir kampanyayı örgütlemeliyiz.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası