Çağla Oflas metal işçilerinin toplu sözleşme mücadelesini ve Türk Metal’in işçilere ihanetini yazdı...

Yüz binlerce metal işçisini ilgilendiren 2014-2016 MESS grup toplu sözleşme süreci devam ederken, metal işçilerinden Türk Metal Sendikası’nın TİS (toplu iş sözleşmesi) taslağına tepkiler yükseliyor.

 

Her yıl büyüyen ve vergi rekorları kıran metal sektöründe Türk Metal hazırladığı TİS taslağında anlaşma sağlandığında metal işçilerinin mevcut kötü koşullarında bir değişim olmayacak. Taslakta birinci altı ay için yüzde 14 zam, ikinci altı ayda enflasyon oranında artış, üçüncü altı ayda enflasyon artı 2 puan artış, dördüncü altı ayda ise yine enflasyon oranında artış isteniyor. Sosyal yardımlarda birinci yıl için yüzde 20 zam, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan artış belirtiliyor. Teklif kabul edilirse çocuk parası da 25 TL olacak ve işe yeni giren işçi sendikaya üye olduğunda saat ücretlerine birinci yıl için 40 kuruş, ikinci yıl için ise 45 kuruş eklenecek.

Kazasızlık ödülü!

Toplu sözleşmenin imzasından itibaren iş kazası geçirilmeyen günlere istinaden kademeli olarak, kazasızlık ücreti ödenecek. 2014 yılında meydana gelen iş kazalarını işçi hatası olarak değerlendiren sendika, patronlara ve işyeri yönetimine yaptırımlar uygulamak yerine taslağa “kazasızlık” adı altında bir madde koyarak sorumluluğu işçiye yüklüyor.

Türk Metal aracılığıyla düşük ücretleri işçilere dayatan MESS üyesi patronlar, büyüyen Türkiye ekonomisinde en büyük paya sahip. MESS üyesi patronlar uzun ve yoğun tempolu çalışma saatlerini bizzat Türk Metal aracılığıyla işçilere dayatıyor. Düşük zamlara ve yorucu iş koşullarına itiraz eden her işçi kendini kapı önünde bulmakta. Her TİS sürecinde işçiler pek çok kez tepkilerini iş bırakarak, çeşitli eylemlerle dile getirmesine rağmen, işçilerin taleplerini dikkate almayan sendika patronların hizmetinde olduğunu gösteriyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası