Kürşat Sağlam

Tarih, bizim nasıl biz olduğumuzun öyküsüdür ve onu anlamak dünyayı değiştirmenin anahtarıdır. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK), 100 Yıllık felaket: Birinci Dünya Savaşı 1914-2014 ile anahtar niteliğinde bir broşür yayınladı. Barış aktivistlerinin konuyla ilgili metinlerinin ve istatistiki bilgilerin bulunduğu broşür, Ermeni Soykırımının kavranması, Ortadoğu halklarının kendilerine dayatılan sınırlara ve diktatörlüklere karşı çıkışının anlamlandırılması için çeşitli analizler sunuyor.

Broşürde, tarih incelemelerindeki ‘’Büyük Adam’’ yaklaşımına bilinçli şekilde muhalefet edilerek savaşı sona erdiren ayaklanmalardan, Rusya ve Almanya’daki savaş karşıtı hareketlerden ve sosyalistlerin tutumundan bahsediliyor. Savaş öncesi ülkelerin genel durumları ve cepheler hakkındaki bilgilendirmeden sonra savaşın siyasal-ekonomik neden ve sonuçları tartışılıyor. Bu dönemde gerçekleşen Ermeni Soykırımı ve Osmanlı’nın iskan asimilasyon politikaları masaya yatırılıyor. İstatistikler kısmında on milyonları bulan can kaybı, kayıp ve yaralı sayısının ülke ülke listesi çıkarılıyor.

Birinci Dünya Savaşının gerçeklerini hatırlamak ve o günlerde Ortadoğu’da ve Dünya’da yaşananlar ile bugünlerin bağını kurmak isteyen her barış aktivistinin elinin altında bulunması gereken bir broşür.

Küresel BAK, 18 Ekim’de örgütlediği uluslararası konferans ile ‘’100 Yıllık Savaş Artık Yeter, Dünyada, Bölgede, Ülkede Artık Barış’’ başlığıyla büyük savaşı ve günümüz politikasına yön veren olayları tartışmış, Yale Üniversitesi’nden Prof. Jay Winter’ın da katılımıyla bu konferansı gerçekleştirmişti.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası