Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da kalan dört tutsakla başlattığı ortak görüşe çıkmama eylemi diğer hapishanelere de yayılıyor. Türkiye çapında PKK davasında tutuklu olanlar gibi İran PJAK örgütü üyeleri de Öcalan'la dayanışmak için ortak görüşe çıkmıyor.

F tipi hapishaneler

F tipi hapishanelerde kalanlar küçük hücrelerde tecrit altında tutulurken haftada birkaç ortak alanlarda diğer mahkûmlarla yan yana geliyor.

10 yıldır İmralı adasındaki askeri hapishanede tek başına bir hücrede tutulan Öcalan için yeni bir hapishane yapılmış ve üçü PKK'li dört siyasi mahkûm buraya sevk edilmişti. 

Öcalan kaldığı hücrenin eskisine göre daha küçük olduğunu geçen ay söylemiş ve ardından birçok protesto gösterisi Kürtler tarafından gerçekleştirilmişti.

Geçtiğimiz hafta avukatları aracılığıyla açıklama yapan PKK lideri 5 milyon dolar harcandığı söylenen yeni hapishanede, bir jenaratörün 24 saat yakınlarında çalıştırıldığını, yerin 15 metre altında nefes dahi alamadığını söyledi.

Hakkında 20 günlük hücre cezası kesinleşmiş olan Öcalan, nakledilen dört mahkûmun eski yerlerine göre çok daha kötü koşullarda yaşamak zorunda olduklarını söyleyerek beraber eylem kararı aldıklarını açıkladı. Şubat ve Mart aylarında aradan çekileceğini bir kez daha belirten Öcalan, hükümeti tasfiye planından vazgeçmeye çağırdı.

Tasfiyenin sonuçları

15 Şubat 1999'da Abdullah Öcalan Kenya'dan Gladio güçleri tarafından kaçırılıp Türkiye'ye teslim edilmişti. Kürtler her yıl o gün protesto gösterileri yapıyor. 21 Mart ise Kürtlerin ve tüm Ortadoğu halklarının newroz bayramı.

Kürtler için Öcalan tıpkı Mustafa Kemal gibi bir lider ve ona yönelik her baskı şiddetli bir tepkiye neden oluyor. 5 milyon dolar harcanarak yapılan bir hapishane daha uygun ve insani koşullara sahip olamaz mıydı? Kürtleri rencide etmek kime ne kazandırır?

Yoksa siz çözüm falan istemiyor musunuz?

Devletin Öcalan üzerindeki baskısı sürdükçe gerilimin çatışmaya dönüşme olasılığı artıyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası