Onur Devrim Üçbaş
Avrupa egemen sınıfı zor günler yaşıyor. Avro'nun dolar karşısındaki değeri düşerken, Avrupa ülkelerinin bütçe açıkları artıyor.

Kapitalizmin krizinin bedelini işçilere ödetmeye çalışan egemen sınıflar her ülkede kamu harcamalarına, sağlık ve eğitim sistemlerine saldırıyor. 

Krizden nasıl çıkacağını bilemeyen kapitalistlerin elinde bir plan olmadığı için en iyi bildiklerini yapıyorlar; neoliberal saldırılar. Ancak 90'lardan farklı olarak bugün kimse neoliberalizmi savunamıyor. Yeni-liberalizm ideolojik olarak güçlü değil. Bu yüzden Avrupa'da saldırıların olduğu her ülkede direniş de var.

Sendikalar Avrupa çapında bir genel grevin olanaklarını tartışırken, sosyalistler de işçi sınıfına yapılan saldırıların genel bir saldırı olduğunu anlatıyor.

Yunanistan:
Yunanistan finansal krizin tam merkezinde bulunuyor. Yunanistan hükümeti AB ve IMF'den aldığı 110 milyar Avro'yu geri ödeyebilmek için kamu harcamalarında şiddetli kesintiler yapıyor ve vergi gelirlerini arttırmaya çalışıyor. Yunanistan'ın uluslarası piyasalardaki itibarı zedelendiği için borç almakta oldukça zorlanan bir ülke. Yunan hükümetinin amacı ülkenin bütçe açığını 2014'e kadar %13.6'dan %3'e çekebilmek. Birlik yasalarına göre AB ülkelerinin bütçe açığının %3'den daha fazla olmaması gerekiyor. Vergi kaçırmaya ve vergideki yolsuzlukla mücadelenin yanı sıra, emekli olma yaşının 61'den 65'e çıkarılması da hükümetin planları arasında bulunuyor. Bütçe'den 30 milyar Avro kesinti yapmak isteyen PASOK hükümeti; kamu çalışanlarının ikramiyelerinde kesinti yapmayı, memurların ve emeklilerin maaşlarını en az üç yıl dondurmayı, Yunanistan'daki KDV'yi %19'dan %23'e çıkarmayı, benzine ,alkole ve tütün ürünlerine %10 zam yapmayı planlıyor. Ülkedeki milyonlarca kişinin hayat şartlarını zorlaştıracak bu "önlem"lere karşı, Yunanistan'da güçlü bir muhalefet var. Farklı işkollarından işçilerin üye olabildiği PAME sendikası direnişin başını çekiyor.Büyük sendikaların yönetimi iktidardaki PASOK partisine yakın olsa tabandaki işçiler mücadele etmek istiyor. Yunanistan'da sık sık geniş katılımlı genel grevler düzenleniyor. Yunanistan'daki antikapitalistler bugün hükümetin dayatmaları geri çekilene kadar devam edecek bir genl grevi örgütlemeye çalışıyor.

İtalya:
İtalya hükümeti 2011-2012 yıllarını kapsayan 24 milyar Avro'luk bir tasarruf paketini onayladı. Yapılması planlanan kesintiler İtalya'nın GSYİH'nin %1,6'sı kadar ve bütçe açığını %3'e çekmeyi hedefliyor. İtalya, kamu sektörünün bütçedeki payını azaltmayı ve yeni memur alımını dondurmayı amaçlıyor. Emekli maaşları ve yerel yönetimlerin harcamaları da azaltılmak isteniyor. Belediyelerdan ve yerel yönetimlerden yapılması planlanan kesinti 13 milyar Avro'yu buluyor. Kamu emekçilerinin sayısı radikal bir biçimde azaltılacak, işten çıkartılacak beş kişinin yerine sadece bir kişinin alınması tasarlanıyor. Milletvekilleri ve bakanlar da dahil olmak üzere yüksek maaş alan kamu görevlilerinin maaşları da %10 azaltılacak. 2011 yılında emeklililiğe hak kazananların emekliliği altı ay kadar ertelenecek. Nüfusu 220.000'in altında olan bölge belediyelerinin ve devlet destekli bazı düşünce kuruluşlarının da kapatılması planlanıyor. İtalya işçi sınıfı sağcı Berlusconi'nin bu saldırılarına kitlesel eylemlerle ve grevlerle yanıt veriyor. 25 Haziran'da 6 milyon üyeli CGIL sendikası bir günlük iş bırakacak. İtalya'da sosyalistler hem bu tasarruf önlemlerine hem de işsizliğin artışıyla yabancıları günah keçisi olarak hedef gösteren ırkçı faşistlere karşı mücadele ediyor.

İspanya:
İspanya'nın "sosyalist" hükümeti haziran ayından itibaren geçerli olacak şekilde kamu sektöründe %5'lik bir kesinti yapmayı planlıyor. 2011 yılında ücret artışı yapılmayacak. Kamu harcamalarından 6 milyar Avro'luk kesintiye gidilecek. 2010-2011 döneminde yapılması planlanan toplam kesinti 15 milyar Avro'ya ulaşıyor. Doğum yapan kadınlara verilen 2.500 Avro'luk ikramiyeler de iptal edilecek. Küresel ekonomik krizin sonucu olan uzun durgunluk dönemi yüzünden İspanya'nın bütçe açığı hızla artarak ülkenin GSYİH'inin %11'ine çıktı. İspanya; PIGS ülkelerinden biri ve Avro bölgesinin en zayıf halkalarından biri olarak görüldüğü için hükümetin önlemleri daha da sertleşebilir. İspanya'da kamu emekçileri sendikaları 8 Haziran'da grev yapma kararı aldı ve özel sektördeki sendikalar da bu gereve katılmayı tartışıyorlar.

İngiltere:
İngiltere'de İşçi Partisi'nin tarihi yenilgisinden sonra koalisyon ile iktidara gelen Muhafazakar Parti işçi sınıfına saldırmaya hazırlanıyor. 2010-2011 döneminde 7,2 milyar Avro tasarrufa gideceğini açıklayan hükümet, bunun 156 milyar Avro'luk devasa bütçe açığını kapatmak için yaptığı ilk hamle olduğunun altını çiziyor. Kamudaki en büyük kesinti 336 milyon Avro ile Çalışma Bakanlığı'nda yapılacak. David Cameron hükümeti devlet yatırımlarını erteleyerek yada iptal ederek tasarruf yapmayı planlıyor. İngiliz sendikaları tüm bu kesintilere karşı 22 Haziran'da büyük bir gösteri yapacak. British Havayolları'nın ve postacıların grevi İngiliz işçi sınıfının bu saldırılara sessiz kalmayacağını gösteriyor.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası