“Devrimci teori olmadan, devrimci pratik olmaz” V. I. Lenin, Nisan 1917

Marksist teori, bu eylem klavuzunu yaratanların eserlerinden öğrenilir. Ancak Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in kitaplarını okumadan marksist kavramlar üzerine bilgi sahibi olmak, kendine marksist diyenlerin nasıl fikirlere sahip olduğunu, aralarındaki farkları ve teoriyi ürettikleri koşulların ne olduğunu öğrenmek için giriş kitapları okumak işimizi kolaylaştırabilir. Z yayınları tarafından yayımlanan 2 kitap, 2 kitapçık ve dört broşürden oluşan marksizme giriş seti kolay okunurluğu ve kapsadığı bilginin derinlğiyle bu ihtiyacı gideriyor. Bu seti sadece 10 TL'ye aşağıdaki adreslerden edinebilirsiniz:

- Ankara: Konur 1 Sokak, No: 14/13 Kızılay - Ankara

- İstanbul: İstiklal Caddesi, Bekar Sokak, 16/3, Beyoğlu

- İzmir: 1471 Sokak, 21/302, Alsancak

- Bursa: Hacılar Mh. Konakardı Sk. Petek İşhanı, No:18 Heykel

 

Marksizme Giriş, Chris Harman, 112 sayfa
Geçen yıl kaybettiğimiz marksist yazar ve militan Chris Harman'ın kitabı Karl Marx teorisini ve temel argümanlarını 12 başlık altında topluyor. Harman kitaba yazdığı önsözde marksizmin zor anlaşılır olduğu görüşüne karşı şunları söylüyor:

"Haftanın 40 saati fabrikalarda, madenlerde ya da bürolarda çalışan sosyalistlerin pek çoğunun, marksizmin asla kavramayacakları bir şey olduğunu varsaymaları şaşırtıcı değil. Gerçekte ise, marksizmin gerçek fikirleri kolayca kavranabilir yalınlıktadır. Bu temel fikirler; başka bir fikirler bütününün yapamadığı biçimde, içinde yaşadığımız toplumu açıklarla bize."

1968 kuşağının öğrenci liderlerinden, marksist teori ve özellikle marksizmin ekonomi-politik görüşleri üzerinde uzmanlaşmış olan Chris Harman'ın kitabı kafamızı meşgul eden kapitalist toplumun yarattığı temel sorunlar etrafında marksistlerin devrimci eleştirisini anlatmış.

Kitapta; Neden marksist teoriye ihtiyacımız var? Tarih nedir, sınıf mücadelesi nedir? Kapitalist sistem nasıl başladı? Emek değer kuramı ve ekonomik kriz nedir? İşçi sınıfı kimdir? Toplum nasıl değiştirilebilir? İşçiler nasıl devrimcileşirler? Neden devrimci bir partiye ihtiyacımız var? Emperyalizm nedir? Ulusal kurtuluş hareketlerine nasıl bakmalı? Marksizm ve feminizm arasındaki fark nedir? Sosyalistler savaşa karşı nasıl mücadele eder? sorularına yanıt veriliyor.

 

Gerçek Marksist Gelenek Nedir? John Molyneux, 95 sayfa 
Marx, "ben marksist değilim" demişti. Bugün bir çok isim marksist olarak anılıyor. Lenin'de marksist, Stalin de. Rosa Luksemburg'da marksist Mao'da. Biribine taban tabana zıt ve tarih içinde karşı karşıya gelmiş güçler nasıl olur da aynı adla anılabilir. İngiltere'deki Socialist Worker Party'nin önde gelen üyelerinden John Molyneux, "gerçek marksist gelenek nedir?" sorusuna yanıt arıyor.

Kitap, Karl Marks'tan bir altınıyla başlıyor: "Özel yaşamda bir insanın kendisi hakkında düşündükleri ve söyledikleri ile o insanın gerçekte ne olduğu ve ne yaptığı arasındaki ayrım gibi, tarihsel mücadelelerde partilerin sözleri ve vaatleriyle onların gerçek yapıları ve gerçek çıkarları arasında, kendileri hakkında sahip oldukları düşüncelerle gerçekte ne oldukları arasında daha dikkatli bir ayrım yapılması gerekir."

18. Brumaire'den yapılan alıntı Molyneux'nün yöntemi olarak beliriyor. Kendini marksist olarak adlandıran 20. yüzyıla damgasına vuran politik akımları Karl Marks'ın özgün teorisyle karşılaştırıyor.

 

Troçki, Doğan Tarkan, 38 sayfa
DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, broşüründe yeni başlayanlara Rus devrimci önderlerinden biri olan Troçki'nin yaşamı, fikirleri ve mücadelesi hakkında bilgi sunuyor. 1905 yılında, Troçki'yi 26 yaşında Petersburg Sovyeti başkanı yapan süreci anlatıyor.

Troçki'nin marksizme yaptığı katkıları özetleyen Doğan Tarkan, troçkizmin doğuşunu, uluslararası işçi hareketinin son büyük bölünmesini ele alıyor.

 

Küba, Castro, Sosyalizm, Mike Gonzalez, 53 sf.
Kendini sosyalist olarak tanımlayan kişi için Küba sosyalist bir ülkedir. Ama Küba işçi sınıfı içinse Castro tarafından kurulan iktidar tıpkı diğer ülkelerde yaşayan işçiler gibi daha fazla çalışma, baskı, sömürü ve adaletsizliktir. Güney Amerika konusunda bir çok kitabı ve yazısı olan marksist yazar Mike Gonzalez bu kitapçıkta "Küba sosyalisttir" efsanesini yerle bir ediyor.

 

Parti ve Sınıf, Chris Harman, 40 sf.
Chris Harman bu kitapçıda devrimci parti ve işçi sınıfı arasındaki ilişkiyi tartışıyor ve şu çabaya girişiyor: "devrimci çevrelerde süren tartışmaların bile çoğunluğunun stalinist veya sosyal demokrat parti görüşlerinden yana olup olmama şeklinde sürdüğünü; oysa Lenin'in yazı ve eylemlerinde geliştirilen örgüt görüşünün diğer iki görüşten de tamamen değişik olduğunu kanıtlamaya çalışacağım."

 

Marksizm ve Ulusal Sorun, Alex Callinicos, 40 sf. 
Dünyanın önde gelen anti-kapitalist düşünürlerinden biri olan Alex Callinicos, bu broşürde yer alan makalesinde marksist geleneğin ulusal baskıya ve ulusal kurtuluş hareketlerine nasıl baktığını inceliyor. Milliyetçiliğin bir çok çeşidi olduğunu anlatan Callinicos, ezen ulus milliyetçiliği ile ezilen ulus milliyetçiliğini farkına değiniyor.

 

İnsan doğası sosyalizme engel mi?, John Molyneux, 30 sf.
Broşür, sosyalizme karşı ileri sürülen argümanlardan biriyle tartışıyor: "Sosyalizme karşı yöneltilen itirazla arasında en yagın ve etkili olanı 'sosyalizm iyi bir fikir, ama hayata geçirilmesi mümkünde değil. İnsanın doğasını değiştiremezsiniz!" Molyneux, tarihe ve antropolojik bulgulara dayanarak bu argümanı tüm dayanaklarıyla birlikte çürütüyor.

 

Boykot Üzerine, V. I. Lenin, 78 sf.
Devrimciler hangi koşullar altında işçilere seçimleri boykot çağrısı yapar? 1905 Devrimi ve ilk Rus devrimininin yenilgisinin yarattığı koşullar içinde Rus devrimcileri için bu soru pratik bir sorundan kaynaklanıyordu. Lenin, Rusya'da marksistlerin burjuva parlamentosuna (Duma) nasıl yaklaşmaları, parlamenter mücadelenin sosyalist mücadelenin neresine oturduğunu bu makalede tartışıyor.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası