Fransız yazar Antonio Altarriba'nın "Uçma Sanatı" adlı çizgi romanında, hikayenin kahramını Antonio'nun yaşamı üzerinden İspanyol devriminin öyküsünü izliyoruz.

Hikaye 90 yaşındaki İspanyol Antonio'nun 2001 yılında intiharı edişi ile başlıyor. Ardından 1920'li yıllardan başlamak üzere Antonio'nun yaşamı üzerinden İspanya'da cumhuriyetin ilanı öncesi köy ve kent yaşamını, ardından İç Savaşı, faşizmin işgali altındaki Fransa'yı, Franco dönemi İspanya'sını ve İspanya'nın Franco dönemi sonrasını bütün bir hikaye boyunca görebiliyoruz.

Elbette fazlasıyla teorik olarak incelenmiş bir değerlendirme sunmuyor ancak Antonio'nun hikayesi üzerinden İspanya'daki sosyal ve ekonomik ilişkiler üzerine bir kesit sunuluyor okuyucuya. Çizgi Roman tam da bu özelliği nedeniyle Ken Loach'un yine İspanya İç Savaşı'nı anlatan "Ülke ve Özgürlük" filmi ile büyük benzerlikler gösteriyor.

İlk bölümde, 1920'lerin İç Savaş öncesi İspanya'sı Antonio'nun hayatı üzerinden anlatılıyor. İkinci bölümde, köy yaşamının baskıcılığı, sıkıcılığı ve tutuculuğundan sıkılan Antonio'nun başka bir hayat kurma umuduyla Zaragoza'ya gidişi ve burada yavaş yavaş dönemin toplumsal olaylarından etkilenerek politize olduğuna tanık oluyoruz.  İç Savaş'ın da anlatıldığı bu bölümde yine ""Ülke ve Özgürlük" filminde gördüğümüz gibi Halk Cephesi'nin halkı silahlandırmayı reddetmesi, Faranjistlerin giderek güçlenmesi ve devrimin Stalinistler tarafından nasıl boğulduğunu görüyoruz.
Üçüncü bölümde, Antonio'nun İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ülkesine dönüşünde gördüğü manzara anlatılıyor. Devrimcilerin pek çoğunun Franco'yu savunur hale gelmesindeki dönüşümü "ideolojik intihar" olarak anlatıyor yazar. Eski döneminin devrimcilerinin bu yeni hayata tutunabilmek için "ideolojik intiharı" seçtiklerini yani bütün başarısız devrimlerin sonunda yaşandığı gibi geçmişe bir sünger çekerek ve yeni düzenin daha iyi olduğuna kendilerini inandırarak ayakta kaldıklarını anlatıyor. Antonio da daha sonra "ideolojik intiharı" seçenler arasına katılıyor ve bir kapitalist oluyor.

"Uçma Sanatı" köylü bir çocuğun ailesindeki ve köydeki baskılardan kurtulmak için büyüttüğü hayallerin, Faranjistlerin baskı ve şiddetine karşı cumhuriyetçi birlikte büyüttüğü hayallerin, savaşın sona ermesinden sonra Franco İspanya'sında bir aile kurarak onlara iyi koşullar sağlamak için büyüttüğü hayallerin ve her defasında yıkılan hayallerinin ardından yaşlılığında en büyük hayalini sonunda gerçekleştirmesinin öyküsü.

Uçma Sanatı
Antonio Altarriba
Versus Kitap Yayınları
2011, 210 sayfa


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası