Şenol Karakaş

BDP milletvekilleri, en sonunda TBMM'ye döndü ve yemin de ettiler. Bir süredir savaşın sorumlusu olarak Kürt hareketini gören ve 12 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan krizin nedenini de BDP'li milletvekillerinin yemin boykotu olarak algılayanlar şimdi rahatlamıştır. Milletvekilleri meclise dönebilirler, dönmelerinin faydası da olabilir: gergin ortamı bir ölçüde sakinleştirmeye yarayabilir bu dönüş. Meclis kürsüsünü demokratik çözüm yönündeki taleplerle kullanmak, önemlidir.

BDP'li vekiller, neden yemin boykotu yapmıştı? Hatırlayalım. YSK darbesini unuttuk mu? Yemin boykotu, keyfi, anlamsız bir siyasi tutum değildi. Hatip Dicle ve arkadaşlarının sokakta ve sandıkta kazandığı milletvekilliği hakkı, gasp edildi.

Sivil itaatsizlik eylemleri başladı. Bir süre sakin geçen eylemler, devletin sert müdahalesiyle karşılaştı. 26 yaşındaki İbrahim Oruç, YSK kararını protesto eylemi sırasında öldürüldü.Polisler cesedine tekme attılar, bu eylemde iki arkadaşımız yaralandı. "Gelin, bu işi mecliste çözelim" çağrısı yapıldı ama bu çağrıya güvenmek için her hangi ciddi bir gerekçe ortalıkta görünmüyordu. Aynı günlerde DTK Demokratik Özerklik ilan etti.

Silvan saldırısı gerçekleşti ardından. Kibirli demokratların şovenist yaklaşımı, AKP barış sürecini olgunlaştırmışken, PKK'nin süreci sabote ettiğini anlatmak yönünde oldu. Kandil havadan bombalandı. Savaşın gürültüsünün içinde, bir ses, sistematik olarak BDP'ye yüklenmeye başladı. BDP üzerinde siyasi bir linç kampanyasıyla, bu siyasi linçten kurtulmanın da taktiği olarak "Meclise dönün" çağrısı aynı anda yapılmaya başlandı.

Sanki savaşın nedeni BDP'li vekillerin yemin boykotuymuş gibi. Binlerce KCK tutuklusu BDP yüzünden mi tutuklandı? Belediye başkanları BDP yüzünden mi tutuklandı? BDP'li il, ilçe yöneticileri BDP'li vekiller yüzünden mi tutuklandı? BDP'li vekiller meclise dönmedi diye mi anadilde eğitim konusunda sıkıntı yaşanıyor? BDP'li vekiller mecliste yemin etmediler diye mi Kumrular Sokak'ta bomba patladı? 2000 özel tim mensubu milletvekilleri meclise dönmüyor diye mi Tunceli dağlarında operasyon yapıyor? Leyla Zana yemin etmediği için mi bir kara harekatı hazırlığından söz ediliyor? BDP'li vekiller meclise dönmediği için mi Abdullah Öcalan üzerinde tecrid uygulanıyor haftalardır?
Kürt halkının vekillerinin meclise dönüp dönmeme konusunda en iyi kararı kendilerinin vereceğine güvenmeyen, inanmayanlar, BDP-Blok vekilleri şimdi mecliste! Kürt sorunu ise sürüyor."Hangi kararı alırsanız alın, yanınızdayız!" deseydiniz, vekillere daha fazla güven vermiş olurdunuz, emin olun.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası