Asgari Ücret Tespit komisyonu, 2012 için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandı. Patronlar ve hükümetin karşısında işçileri Türk-İş'in temsil ettiği komisyondan yüzde 3 zam kararı çıkması bekleniyor. Bu, ayda 51 liralık bir artış demek. Yani, günde bir simit parasından daha az.

2012 için yapılan enflasyon tahminleri %7 civarındayken, hükümet temsilcileri asgari ücretteki artışın her dönem enflasyonun üzerinde olduğunu iddia ediyor. Yani, yalan söylüyor. Üstelik asgari ücrette enflasyon oranında zam yapılsa bile bu çalışanların hayat koşullarını düzeltmeye yetmeyecek. Türk-İş’in hesaplamalarına göre açlık sınırı ayda 1004 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin TL'den fazla iken, zam sonrası asgari ücret 888 TL olacak ve yine açlık sınırının altında kalacak.

Türkiye'de sigortalı olarak çalışanların yaklaşık yarısı, yani 4 milyon insan asgari ücrete tabi. Bu, aileleri de göz önüne alındığında 14 milyon insanın açlık sınırının altında yaşaması demek. Asgari ücret aynı zamanda ortalama ücreti de belirleyen önemli bir faktör olduğundan, yapılan düşük zamlar yoksulluğun çalışan tüm kesimlere yayılmasına neden oluyor.

Türk-İş dahil tüm işçi sendikaları yüzde 3'lük zammın yetersiz olduğunda hemfikir. Öyleyse, asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek düzeye çekilmesi için birlikte  mücadele etmenin zamanıdır. İşçilerin ürettikleriyle büyüyen sermayenin yoksulluğu dayatma politikasına karşı tüm çalışanlar iş yerlerinde ve sokakta seslerini yükseltmelidirler. Tüm sendikalar bir araya gelmeli ve somut talepler için harekete geçmelidirler. Üreten sınıfın birleşik mücadelesinin karşısında hiçbir güç duramaz!

Yoksulluğun dayatılmasına son! İnsanca yaşamak istiyoruz!


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası