Hükümet bedelli askerlik yasasını çıkarmaya hazırlanıyor. Bu yazı yazılırken henüz yaş sınırı ve bedelliden yararlanacak olanların ne kadar ve nasıl ödeme yapacakları henüz belli değildi.

Her durumda bedelli askerlik halkın önemli bir kısmının ödeme yeteneklerinin üzerinde olacak. İnsanlar bedelliyi karşılamakta zorlanacaklar.

Daha önce de ilan edilen çeşitli bedelli askerlik yasalarından esas olarak üst orta sınıflar, zenginler yararlandı. Ödenen miktar halkın büyük çoğunluğunun ulaşamayacağı, toplayamayacağı kadar büyük.

Bedelli askerliğim yanı sıra paralı askerlik de tartışılıyor. Yani profesyonel bir ordu planlanıyor.

Sosyalistler bedelli ya da profesyonel askerlik yerine gönüllü askerliği savunuyorlar. Yani sadece isteyenlerin askerlik için başvurduğu bir düzen. İstemeyenler ise başka hiçbir sorumluluk (kamu hizmetlerinde belirli bir süre çalışmak gibi) üstlenmeden askerlik yaparlar.
Bugün Türk ordusunun üçte birine yakını subaylara özel hizmet vermekte (posta, ordu evlerinde).

Askerlerin büyük bir kısmı ise ülkenin çeşitli kentlerinde “iç düşmana” göz dağı vermek için bekliyor. Hemen her kentte kışlalarda bekleyen, arazi temizliğinden başka birşey yapmayan askerler aslında sadece göz dağı için bir mekanizmadır.

Zorunlu askerliğin tabii bir başka yanı da askere alınan gençlerin disipline edilmesi, kafalarının içinini ırkçı, milliyetçi fikirlerle doldurulmasıdır.
Bütün bu nedenlerle gönüllü askerlik tek makul çözümdür.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası