Taksim Meydanı'nda dün "Hocalı katliamı anması" adı altında planlı bir devlet provokasyonu gerçekleştirildi. Günlerdir tüm billboardlarda reklamı görülen nefret içerikli eylem çağrısı sonucu, ülkenin çeşitli yerlerinden İstanbul'a taşınan faşist kitleler, birkaç saat boyunca sokaklarda terör estirdi.

Gösterinin hedefi herhangi bir katliamda ölenlerin yasını tutmak değildi. Tüm sloganlar ve pankartlar, Hrant Dink öldürüldüğünden beri "Hepimiz Ermeni'yiz" diyerek mücadele eden yüzbinlerce ırkçılık karşıtını hedef alıyor ve tehdit ediyordu. Eylemde, Dink'in katili BBP üyesi Ogün Samast'ın yanı sıra faşist katil Abdullah Çatlı övüldü; ülkücü faşistler "Küçük Hrant'lar nerede?" yazan dövizler taşıdı, "intikam" çığlıklarıyla Ermeni düşmanlığı saçıldı. Faşist güruh, Agos gazetesine yürümek istedi.

 

Ermeni soykırımının inkârı için kampanya başlatan AKP'nin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin mitinge katılıp "millî birlik" çağrısı yaparak, devlet televizyonu TRT mitingi canlı yayınlayarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise tüm şehri "Ermeni yalanına sessiz kalma" yazılı nefret dolu afişlerle donatarak bu ırkçı gösterinin destekleyicileri oldu.

Bundan birkaç yıl önce ulusalcı-milliyetçi-faşist koalisyonu tarafından başlatılan benzer Ermeni karşıtı kampanyanın devamında, arkadaşımız Hrant Dink planlı bir cinayet sonucu öldürülmüştü. Katiller, hükümet ve yargı tarafından korundu. Dün yapılan hükümet destekli gösteri, Ergenekon zihniyetinin hâlâ ne kadar canlı olduğunun göstergesi oldu.

Irkçılığa geçit yok: Ermeni düşmanlığına izin vermeyeceğiz!

1915'te soykırıma uğratılan 1.5 milyon Ermeni'yi, Hrant'ı, Sevag'ı unutmadık.

23 Ocak 2007'de "Hepimiz Ermeni'yiz" diyerek yürüyen yüzbinlerce kişi, darbe planlarında bahsedilen "operasyonu" başarısız kılmıştı. Yayılmak istenen bu nefret dalgasını, ancak onun karşısında daha büyük kalabalıklarla çıkarak yenebiliriz. Irkçılığa ve milliyetçiliğe karşı olan, Hrant Dink için adalet talep eden herkesi faşizme karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz.

Hepimiz Ermeni'yiz!

Ermeni soykırımı tanınsın!

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Merkez Komitesi

---

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe

Bu acı hepimizin!

24 Nisan'da, Ermeni Soykırımı'nın 97. yıldönümünde İstanbul'da gözaltına alınan 200 Ermeni aydını ve Ermeni halkının 1915 yılında soykırıma uğratılan 1,5 milyon insanını yine anacağız. Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi iki yıldır İstanbul'da Taksim Meydanı'nda, Ankara'da, İzmir'de ve Bodrum'da gerçekleşen anmaları, bu yıl daha fazla ilde, bir zamanlar Ermenilerin yaşadıkları yerlerde yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor.
İttihatçı çeteler tarafından yapılan 20. yüzyılın ilk soykırımı ile yüzleşme bu yılki anma etkinliklerinin temasını oluşturacak. Katledilenlerin kimler olduğu, başlarına nerede neler geldiği 1 hafta boyunca süren etkinliklerle anlatılacak.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası