12 Eylül darbecileri Evren ve Şahinkaya’nın yargılanmasına müdahil olmak için

Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden birisi olan 12 Eylül diktatörlüğünün askeri cuntasının hayatta olan iki üyesi 4 Nisan günü yargılanmaya başlıyor.

Toplumsal sonuçları çok ağır olan, yüzlerce insanın ölümüne, binlerce insanın sakat kalmasına ve çok daha fazla sayıda insanın zindanlarda çürümesine yol açan 12 Eylül askeri rejimi 1982 yılında halka zorla onaylattığı Anayasa’ya koyduğu geçici bir madde ile yargıya karşı kendisine bir kalkan oluşturmuştu.

İdam edilenler için “asmayalım da besleyelim mi?” diyen cunta lideri Kenan Evren ve orgeneral Tahsin Şahinkaya nihayet yargı önüne çıkıyorlar.

12 Eylül generallerinin yargılanması 12 Eylül 2010 referandumu ile mümkün oldu. Toplumun yüzde 58’i bu referandumda cuntacı generalleri koruyan geçici 15. maddenini kalkması yönünde oy kullandılar. % 42 ise 12 Eylül darbecilerini korudu, yargılanmalarını engellemeye çalıştı.

Evren ve dünyanın en zengin generali olan Tahsinkaya’nın yargılanması aynı zamanda günümüzdeki sayısız darbe girişimi planlayan generallerin de yargı önüne çıkması ile mümkün oldu.

Darbe karşıtı hareket ilk Ergenekon operasyonları başladığından beri aralıksız bir biçimde darbecilerin yargılanması için sokaklarda gösteri yapıyor.

Sosyalistler günümüzün darbecilerinin ve 12 Eylül generallerinin yanı sıra 12 Mart ve 27 Mayıs darbelerini de lanetliyorlar.
Bu ülkede bir daha darbelerin olmamasının garantisi olarak en önemli adımlarından birisi 12 Eylülcülerin yargılanması olacak.

12 Eylül söz konusu olunca sadece 2 general sorumlu değil. Onların yanı sıra başta sıkıyönetim komutanlarının, polis müdürlerinin, cezaevi komutanlarının ve daha sayısız asker, sivil devlet memurunun 12 Eylül’ün cinayetlerine elleri bulaşmıştır. 2 generalin yargılanmaya başlaması bir başlangıç olmalı ve diğerleri de yargı önüne çıkmalıdır.

Bu amaçla bir “Hepimiz davacıyız, Evren Yetmez” girişimi kuruldu. Evren Yetmez girişimi generallerin yargılanacağı 4 Nisan’da mahkemeye müdahil olmak için Ankara’ya gidiyor.

Herkesi, darbelere karşı olan herkesi 4 Nisan’da Ankara’ya çağırıyoruz.

12 Eylül generallerini, bütün darbecileri yargılamak için, hunharlığın hesabını sormak için!


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası