Türkiye, kamu emekçilerine grevli toplu sözleşme hakkı tanıyan bir dizi uluslararası anlaşmaya imza atmış durumda. AKP hükümeti kamu emekçilerine grev hakkı vermeyen yeni bir yasayı meclisten geçirmeye çalışarak Türkiye’nin uluslararası taahhütlerine uymamaktadır.

3 milyondan fazla kamu emekçisini ilgilendiren hükümetin “Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı” bu hafta görüşülmeye başlıyor. Çalışanların grev hakkı yoksa işverenle pazarlık gücü de olmuyor. Çalışanların pazarlık gücü ve kendilerine dayatılan önerilere karşı bir yaptırım imkanı olmadan toplu sözleşme masasına oturması ise daha baştan kaybetmesi anlamına geliyor.

Kamu çalışanı sendikaları arasında üye sayısı bakımından 3. konfederasyon olan KESK, grevsiz yasayı sahte olarak nitelendiriyor.

 

Yasa mecliste görüşülürken KESK yine protesto gösterileri düzenleyecek ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkının tanınmasını isteyecek.

Yoksulluk içinde yaşamaya mahkum edilen kamu emekçilerinin insanca bir yaşam elde etmesinin yolu bu hakkın tanınmasından geçiyor.

Grev ve toplu sözleşmelerde çalışanların önüne konan bütün yasal engeller kaldırılsın. Sahte değil emekçilerin haklarını tanıyan ve işverenlere tanınan olağanüstü ayrıcalıklara son veren gerçek bir sendikalar yasası istiyoruz. KESK’in protestoları yine polis terörüyle engellenmemeli, hükümet yasa tasarısını geri çekmelidir.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası