12 Eylül’den sonra 28 Şubat da yargılanıyor.

Sosyalist İşçi ve DSİP, 28 Şubat darbesine gerçekleşirken karşı çıkmıştı. O gün emekçilerin darbecileri yenceğini söylemiştik, haklı çıktık.

İki yıl önce, darbenin 13. yıldönümünde Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’nun çağrısıyla İstanbul’da ve 42 ilde eşzamanlı olarak sokağa çıkan 50 binden fazla insan generallerin “1000 yıl sürecek” dediği 28 Şubat’a “erken final” yaptırmıştı. Bin yılın sonunu sokakta ilan eden darbe karşıtları kazandı. Darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanmasının Yetmez ama Evet diyen bizler sayesinde sağlandığı 12 Eylül referandumundan hemen sonra 28 Şubat hakkında soruşturma başlatıldı. Darbecilerin hesap vermesini AKP değil, hükümeti ve meclisi zorlayan halk sağladı.

28 Şubat dindar milyonlara olduğu gibi Kürt halkına kar-şı da açılmış bir savaştı. Dar-becilere karşı direnen, özgürlük mücadelesini bugün Kürt sorununu çözüm noktasına taşıyan Kürt halkı kazandı.

DSİP, kurulduğu 1997 yılında bir yandan “Susurluk çetesi” olarak adlandırılan kontrgerillaya karşı mücadele ederken, “ne darbe ne şeriat” diyen solun geri kalanından tümüyle farklı olarak “darbeye geçit yok” demişti.

O gün tarafsız kaldıklarını söyleyenler bir taraf olmuştu. Tuttukları tarafın neresi olduğunu bugün Ergenekon so-ruşturmalarına, 12 Eylül ve 28 Şubat’ın yargılanmasına kar-şı çıkışlarında görebiliyoruz.

28 Şubat darbecileri sadece İslam ve halk düşmanlığını değil Türk milliyetçiliğini de yaygınlaştırmıştı. O gün darbeye karşı çıkmayan, sessiz kalan ya da açıkça destekleyenler bugün Veli Küçük’le-rin, Çetin Doğan’ların, Çevik Bir’lerin yanında.

Kendine sosyalist diyenlerin yeri darbecilerin yanı olamaz. Solculuğu Ergenekon savunuculuğu, dindar düşmanlığı, kemalizmin avukatlığı gibi gösterenler sosyalist ya da ilerici değildir. Bugün tek dertleri karamsarlık ve kuşku yaymak.

Karamsarların aksine kazanımları genişletmek, askeri vesayet rejiminin tüm kalıntılarını temizlemek ve AKP hükümetinin karşısına gerçek bir sol muhalefeti çıkarmak mümkündür. DSİP’e katılın, bu kokuşmuş düzene hep birlikte son verelim!


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası