İklim Değişikliği ve Kuraklık, önsözünü Ömer Madra’nın yazdığı Ümit Şahin ve Levent Kurnaz’ın hazırladığı 36 sayfalık bir kitapçık. Temel madde döngülerinin işleyişini, bu döngülerde en ufak bir oynamanın küresel iklim değişikliğindeki rolünü, su döngüsünü, “Küresel Su Sorunu, Çoraklık, Çölleşme” benzeri kavramların anlamını ve kuraklığın uluslararası kurumlar tarafından nasıl tanımlandığını ele alıyor. Kitapçıkta, iklim değişikliğinin bilimsel temelleri, sonuçları ve bu değişimin önlenmesine ilişkin güncel- geçerli bilgiler içeren IPCC raporlarından 2007’de ve 2013’te yayınlanmış 4. ve 5. değerlendirme raporlarının kuraklık verilerinin bir bölümü de detaylarıyla önümüze seriliyor.

Bu uluslararası verileri, aşırı yağışların artmasının ve yağışlar arası sürenin uzamasının kuraklığın öncü göstergelerinden olduğunu gündelik deneyimlerimizde gözlemleyebiliyoruz. Ülke genelinde yaşadığımız kuraklığın tablosu çizilmiş ve eylem planlarıyla beraber kuraklığa yönelik çalışmalardan da söz ediliyor. Kitapçık, iklim değişikliği ve kuraklık arasındaki direkt bağın kabul edilmesi, böylece kuraklığın insanın eliyle olduğunu, kuraklıkla mücadele etmenin yegane yolunun ise iklim değişikliğiyle mücadeleye etmek olduğunu anlatıyor.

Ayrıca bu mücadelede somut ve aktif adımların atılması (sera gazı salınımının azaltılması için hedef tespiti: fosil yakıt tüketiminin azaltılması, enerji verimliliğinin arttırılması, ormanların korunması, uluslararası iklim politikalarında aktif rol alınması vb.) gibi talepleri içeren çözüm önerileriyle sonlandırılıyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası