- Mecliste ilk kez darbelerle ilgili bir soruşturma komisyonu kuruldu. Bu komisyonun çoğunluğunu oluşturan AKP milletvekillerinin oylarıyla 27 Nisan E-muhtırası soruşturma dışında bırakıldı. Halkın çoğunluğunu düşman ilan eden Genelkurmay muhtırasını yayınlatan güçler, başta Yaşar Büyükanıt olmak üzere, hesap vermekten kurtarıldı.

- Erdoğan çıktı ve 28 Şubat soruşturmasını eleştirdi: “1 dalga, 2 dalga, 3 dalga, 4 dalga filan... Bunlar toplumun huzurunu da doğrusu kaçırıyor. Bundan bizler de ciddi manada rahatsızız… Bu dalgalarda bu ülke boğulur.”

Şu ana kadar 28 Şubat soruşturmasından tutuklananlar darbenin “mutfağını” oluşturan generaller. Ancak 28 Şubat darbesinin arkasında TÜSİAD ve medya holdingleri başta olmak üzere bir dizi gücün bulunduğu biliniyor. Erdoğan, soruşturmanın ilerleyip 28 Şubat darbesiyle birlikte bankaları batıran ve 52 milyar doları gasp edenlerin üzerine gidilmesini istemiyor.

- Erdoğan’ın yardımcısı Bülent Arınç çıkıyor ve “Cumhurbaşkanı yargılanamaz” diyor. Arınç, 28 Şubat darbesinin siyasi sorumlusu 9. Cumhurbaş-kanı Süleyman Demirel’in her suçlu gibi mahkemeye çıkmasını istemiyor.

Neden? Çünkü AKP bir egemen sınıf partisi. Onun derdi devleti sağlamlaştırmak. Bu yüzden darbelerin arkasındaki güç olan büyük sermayeye dokunulmasını istemiyor ve kendisini yıkmak isteyen güçlerle uzlaşıyor.

Biz, darbelere karşı olan çoğunluk, öne çıkıp hükümete, meclise ve yargıya basınç yapmasaydık, 12 Eylül referandumunda “yetmez ama evet” diyerek cuntacıların hükümranlığına son vermeseydik, darbe soruşturmaları bir milim bile ilerlemezdi.

27 Nisan E-muhtıracılarıyla, 28 Şubat darbecileriyle emekçiler uzlaşamaz. Tüm darbe ve darbe girişimlerinin üzerine sonuna kadar gidilmelidir. AKP hükümetinden “sonuna kadar” gitmesi beklenemez. Dindar, Kürt, demokrat, sosyalist her görüşten emekçiler darbe soruşturmalarının hükümet tarafından durdurulmasına izin vermemeliyiz.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası