Erdoğan, "Yeterli sayıda öğrenci olursa Kürtçe seçmeli ders olacaktır" dedi ve bunu AKP’nin başarısı olarak gösterdi. 1925’ten 2000’lerin başına kadar yasak olan Kürtçe’nin bugün seçmeli ders olarak konuşulması bu uğurda binlerce insanını kaybeden Kürtlerin özgürlük mücadelesinin bir kazanımıdır. Bu yetmez!

Türkiye sınırları içerisinde yaşayan 20 milyon insanın anadilini seçmeli ders olarak okutmak ezen ulus kibridir.

Fırat’ın doğusunda konuşulan anadil Kürtçe’dir ve burada yaşayan çocukların 1. sınıftan itibaren anadillerinde eğitim alması, Kürtçe eğitimin seçmeli değil asli eğitim dili olması bir haktır.

Seçmeli ders Kürtçe’nin sorunu çözmeyeceği açık. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak Kürtler açısından durumu şöyle değerlendiriyor: "Seçmeli ders ancak yabancı dil statüsünde öğretilebilir. Bir insana anadilini yabancı dil diye öğretmek zulümdür. Başbakan kendisi seçmeli Kürtçe ders alabilir. Seçmeli ders koyalım bakanlarda gitsinler orda Kürtçeyi yabancı dil olarak öğrensin. Ama Kürtlere nasıl bu zulmü yaparsınız. Üstelik bunu 4. sınıftan sonra yapacaklar. Çünkü önce okula gitsinler Türkçe öğrensinler asimile olsunlar ondan sonra kendi dillerini isterlerse öğrensinler mantığıdır."

Kürtçe ve Kürt kimliği Kürt sorununun özüdür. Bu kimlik ve dil eşit şekilde tanınmadığı sürece sorun da çözülemez.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası