12 Eylül mahkemesine verdiği savunmada, İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine dayanarak vatanı “kurtarmak” için darbe yaptıklarını söyleyen darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın nasıl kendi ceplerini doldurdukları açığa çıktı. İşledikleri insanlık suçları ortada ve toplumun vicdanında çoktan mahkum edilmiş olan darbeci generaller hala kollanıyor!

Maliye Bakanlığı’na bağlı müfettişlerden oluşan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), darbe davasına bakan mahkemenin isteği üzerine sanık Evren ve Şahinkaya’nın mal varlıklarını inceledi ve bir rapor hazırladı:

20 ayrı bankada farklı hesaplara sahip olan generallerin para miktarı o kadar çok ki net olarak hesaplanamadı.

Cunta liderlerinin hesaplarının dinamik olduğu, yüksek miktarda para transferleri yapıldığı saptandı.

Aralarında işadamlarının olduğu 5 kişiye diktatör Kenan Evren’e düzenli ödeme yaptığı açığa çıktı.

Evren ve Şahinkaya’ya ait çok sayıda gayrimenkul olduğu görüldü.

12 Eylül davası başladıktan kısa sonra darbecilerin hesaplarından yüklü miktarda para çekildiği, tedbir aldıkları saptandı.

12 Eylül anayasa değişikliği referandumunda “Yetmez ama Evet” diyenler öne çıkmasaydı, yüzde 58 darbecilerin yargılanmasına “evet” demeseydi Evren ve Şahinkaya’nın vurgunları asla açığa çıkmayacaktı.

 

Hala kollanıyorlar

14 Eylül’de Ankara’da olan ve 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara Adliyesi önünde protestolarda yer alan DSİP Merkez Komitesi üyesi Meltem Oral şunları söyledi:

“Darbeci Evren ve Şahinkaya mutlaka mahkemeye getirilmeliydi. Darbeciler GATA, Adli Tıp ve A.Ü. Hastanesi heyeti tarafından kollandı. Savcıda generallerin etrafında örülen zırhı kabul etti. Bunlar yasalar çiğnenerek yapıldı. Heyetler mahkeme kararına aykırı hareket etti. Mahkeme ise 4 Temmuz’da taraflarla haber vermeden gizli duruşma yaparak, hangi üniversite hastanesinin rapor hazırlayacağını belirledi. Sonuç sanıkların ifadelerinin sesli ve görüntülü olarak alınması kararı oldu. 32 yıl önce halka kan kusturan darbeci generaller hala kollanıyor. Öte yandan 12 Eylül duruşmalarına darbe karşıtlarının katılımı ve ilgisinin düşük olması da Kenan Evren’i kollayanlara imkan tanıyor. Biz arkasında durmazsak bu dava ilerlemez.”


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası