Balyoz davasının sonucu büyük tartışmalara yol açtı. Ancak bu dava hakkındaki her tür tartışmada öncelikle bu davanın ne hakkında olduğunu, yarım kalanın ne olduğunu hatırlamak gerekiyor. Balyoz’un 963 sayfalık iddianamesine göre 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, Kasım 2002’de AKP hükümetini devirmek için bir darbe planı hazırladı: Balyoz Harekât Planı. Plana göre, bu darbeyi yapabilmek için önce ülkede kaotik bir ortam yaratmak gerekiyordu. Bunun için de bir cuma namazı sırasında Fatih ve Beyazıt camileri bombalanacak, bir Türk savaş uçağı düşürülecek, ülkede irticai unsurların ayaklandığına dair bir hava yaratılacaktı. Darbeye ortam hazırlayan bu eylemler Çarşaf, Suga, Oraj ve Sakal adlı planlarda belirtilmişti. Balyoz, Çarşaf, Suga, Oraj ve Sakal planlarının bir provası 5-7 Mart 2003’te İstanbul’da Çetin Doğan’ın önderliğinde düzenlenen Plan Semineri’nde yapıldı. Darbeden sonra kurulacak Millî Mutabakat Hükümeti’nin kimlerden oluşacağı belirlendi. Seminer aslında muhtemel bir Türk-Yunan savaşına dönük Egemen Harekât Planı’nı konu alıyordu. Bu bir dış tehdit senaryosuydu. Orgeneral Doğan buna, Türk-Yunan savaşı çıktığında İstanbul ve Kocaeli’nde irticai kesimlerin ayaklanmaya kalkıştıkları bir iç tehdit senaryosu ekledi.

Bu planın gerçekleşeceğine dair iddialar, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele çıkan belgeler ve hard diskler, Hilmi Özkök’ün açıklamaları tarafından doğrulandı.

Hrant Dink cinayeti ve Balyoz

Balyoz planın aksik olmayan teşebbüslerinden bir tanesi Hrant Dink’in öldürülmesiydi. Gölcük’te bulunan bulunan belgelerde, aralarında Hrant Dink’in de bulunduğu 19 kişinin öldürülmesi hedefleniyordu. Genelkurmay’ın ‘misyonerlik tehdidine’ karşı başlattığı kampanya sonucunda Rahip Santoro ve Malatya’da üç Hıristiyan öldürüldü.

Dolayısıyla Balyoz darbe eksik kalan haliyle bile çok sayıda insanın hayatına mal olmuş ve tamamlansaydı daha da çok hayata mal olabilecek gerçek bir darbe planıydı. Balyoz darbesi ile ilgili her tür tartışmayı bunları bilerek yapmak gerekiyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası