Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun çağrısıyla gerçekleşen 14 Kasım Eylem ve Dayanışma Günü AB’nin kemer sıkma politikalarına karşı grevlere, yüzbinlerin katıldığı sokak gösterilerine sahne oldu.

İspanya ve Portekiz eşzamanlı olarak 24 saatlik genel greve yapıldı. Portekiz’de greve katılım yüzde 90 gibi rekor bir seviyede gerçekleşirken işçiler hayatı durma noktasına getirdi. Yunanistan, İtalya, Fransa ve Belçika’da yarım gün grev yapıldı. Kıbrıs, Malta, Slovenya ve bir çok ülkede grevler gerçekleşti.

İspanya ve İtalya’da kitle gösterilerine öğrenciler damgasını vurdu. İki ülkede de onbinlerce öğrenci işçilerle birlikte sokağa çıkarak eğitimdeki kesintileri ve işsizliği protesto etti.

Dünyanın 67 kentinde sokak gösterileri gerçekleşti. Krizin en derinden yaşandığı Yunanistan’da son iki yılda kemer sıkma politikalarına karşı 21 genel grev gerçekleşti. grevler 24 saatle başladı kısa sürede 48 saate çıktı. Bu süreçte iki hükümet devrildi ve son seçimlerde sol güçlü bir çıkış yaptı. Şimdi tüm Avrupa işçi sınıfı aynı yolu izliyor.

Uluslararası Sosyalist Akım, 14 Kasım çağrısında krize karşı mücadele eden kitlelere şunu önerdi:

“Geniş bir kemer sıkma karşıtı cephenin yaratılmasıyla –hem bu cephelerin içinde, hem de yanında- politik olarak bağımsız antikapitalist solun güçlendirilmesi birleştirilmeli. Sadece sermayenin önceliklerini korumak amacıyla var olan Avrupa Birliği'ne karşıtlığı güçlendirebilecek bir antikapitalist sol. Alternatif, aşağıdan bir sosyalist demokrasi için sınırları aşan bir işçi dayanışmasıdır.”


DSiP’in de bir parçası olduğu Uluslararası Sosyalist Akım: “Direnişi genelleştirme ihtiyacı her zamankinden daha fazla. İşçi sınıfına yapılan saldırının derinliği düşünüldüğünde, simgesel eylemlerin yetersiz olduğu açıkça görülüyor. Bir günlük genel grevler seferber olmak için mükemmel bir odak sağlayabilir; eğer sınırları aşar ve tüm işçileri ortak bir mücadelede birleştirirse, bu daha da güçlü olur.”

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu sözcüsü Judith Kirton:
“Kesinti paketleri eşitsizliği artırıyor, toplumdaki sosyal dengesizliği artırıyor ve ekonomik krize çözüm getirmiyor."

İspanya’da öfkeliler:
“Bütün haklarımızı elimizden alıyorlar. Bankalar ve işadamları bizim sokağa çıkmamıza neden oldu, onlar maaşlarımızı çalıyor. Artık hiçbir hakkımız yok.”

İtalya’da protestocular:
“Dilerim Avrupa genelinde bütün işçi sendikaları biraraya gelir ve biz fakirleri cezalandıran bu krize karşı ortak mücadele edilir.”
“Çok kötü bir durum. Kesinti, kesinti, kesinti.”
“Felakete doğru gidiyoruz. Takip edilmesi gereken bir ekonomi politikası değil.”

Yunanistan’da işçiler:
“Biz bütün Avrupa’da işsizliği sona erdirecek yeni bir ekonomik sistem istiyoruz.”
“Ne zaman tüm Avrupa’daki işçiler sokağa inecek o zaman sorunlarıyla yüzleşecekler. Şimdilik pek anlıyor gibi durmuyorlar.”


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası