2012 yılı, dünyada krize karşı işçi direnişleri, Arap devrimlerinin Suriye halkasının etkisi ve Türkiye’de Kürt sorununun can yakıcı düzeyiyle belirlendi.

Avrupa çapında 14 Kasım grev hareketi, küresel kapitalizmin krizinin faturasını işçi sınıfının ödemek istemediğini gösteren en etkili eylem oldu.

Savaş ve otoriter bir tahammülsüzlük 2012 yılında Kürt sorununda barış ihtimallerini gölgelese de, Kürt halkının her düzeyde mücadelesinin ürünü olan bir diyalog ve barış zemini alttan alta işlemeye devam ediyor.

Arap devrimleri ise bu devrimleri en başından beri hakir görenlere inat, kendi yolunu çizmeye devam ediyor. Devrimin son halkası olan Suriye’de, halk tüm cinayetlerine rağmen geri adım atmadan Esad’a karşı direniyor. Tahrir Meydanı’nda Mısır halkı devrimin deneylerine sahip çıkıyor. Tunus’ta hareket yeni bir evreye giriyor. Arap halkları yoksulluktan kurtulmak ve onurları için diktatörleri devirmekle yetinmiyor, özgürlük için sürdürülen mücadeleye ara verilmemesi gerektiğini tüm dünya ezilenlerine ilham vererek gösteriyor.

Hem dünya hem de Türkiye’deki siyasal koşullar, solda yaşanan ayrışmayı derinleştirdi ve tamamladı. İslamofobik fikirlere sahip olan, Arap devrimlerine de hükümetin uygulamalarına da bu kafa üstü durulan politik hattan bakarak eleştiri getiren, Ergenekoncuları, Balyozcuları aklamayı, ayaklanan Suriye halkını aşağılamayı solculuk sananlar, giderek AKP’ye karşı bir CHP-MHP ittifakını bile dile getiren ulusalcı muhalafet bilinen tüm sol değerlerle zaten zayıf olan bağını 2012 yılında bütünüyle koparttı.

Özgürlükçü sosyalistleri 2013 yılında mücadele dolu günler bekliyor. Krize bir yanıt üretemeyen kapitalizme karşı küresel direniş, iklim krizine karşı küresel iklim hareketinin inşası, Esad’a karşı özgürlük isteyen Suriye halkının ve Arap devrimlerinin yanında, her türlü fobiye karşı ezilenlerin dayanışmasından yana, Ergenekonculara, Balyozculara, orduya karşı mücadeleyle AKP’ye karşı mücadeleyi aynı anda yürütme yeteneğini taşıyan demokrasiyi, özgürlükler için verilen mücadelenin bir ürünü olarak gören bir muhalefet, kazanma umudu ve azmi olan bir muhalefet için 2013 yılı sayısız olanak barındıracak. Bu olanakları değerlendireceğiz.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası