Meltem Oral
Cinsiyetçilik yaşadığımız toplumda kadınların ikinci cins olarak görülüp sistematik olarak ayrımcılığa maruz kalmasına neden olan bir ideolojidir. Kadınlar büyük oranda iş gücü olarak çalışma yaşamının parçası olurken hala aynı işi yaptıkları erkeklerden daha az ücret alıyor, çoğunlukla esnek ve güvencesiz işlerde çalıştırılıyor, medyada, eğitimde kadınları aşağılayan propagandaya maruz kalıyor, şiddete uğruyor dahası şiddete uğradığında başvurduğu devletin kurumları kendisini korumak yerine eve geri dönmesini teşvik ettiği için “namus” gerekçesiyle öldürülüyor. Kadının bu ayrımcılık sarmalına hapsolmasının temel kaynağı ise aile kurumu. Bu sürecin yükü omuzlarına binen kadınlar aynı zamanda çocukların bakımını ve ev işlerini üstlenmek zorunda kalıyorlar.

Tam da bu noktada kapitalizm ve erkekler arasında sinsice ilerleyen bir işbirliği olduğu iddia edilebilir. Kadın evde uzun iş günün ardından bebek emzirirken erkeğin televizyon izliyor olmasında bir eşitsizlik olduğu doğru ancak bu sistemle erkekler arasında gizli bir anlaşma olduğunu söylemek için yüzeysel bir yaklaşım. Bu eşitsiz iş bölümünden asıl çıkarı olan yaşadığımız sistemin kendisidir. Yemek, çamaşır, bulaşık gibi işlerin kadınlar tarafından üstlenilmesi kapitalizmi bunlara masraf yapmaktan kurtardığı gibi büyütülen çocukların da çalışma yaşamının gelecekteki işçileri olmasını garantiler. Ayrıca birer işçi olarak erkekler de bu sistem altında ürettiği emeğin karşılığını alamaz ve toplumu bölen ideolojiler nedeniyle ayrımcılığa uğrar.

Kadınların ezilmesinden çıkarı olan erkekler değilse sadece kadınlar tarafından yürütülen mücadele başarılı olabilir mi? Kadın olmak otomatik olarak bütün kadınlarla çıkarlarımızı ortak kılmaz. Toplumsal koşullarımız temel belirleyicidir. Kadın ve erkek işçileri fazla mesai ücretini ödemeden veya güvencesiz çalıştıran birçok kadın patron vardır. Kapitalizm eşitsizliği insanları ırklarına, cinsiyetlerine, uluslarına göre bölerek kurumsallaştırır. Daha iyi bir dünyada yaşamak farklı alanlardaki bir dizi eşitsizliğe karşı mücadeleyi birleştirmekle ve kadınların taleplerini mücadelenin asli unsuru haline getirmekle mümkün.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası