13 Mayıs: Soma’daki bir madende meydana gelen iş katliamında yüzlerce işçi yaşamını yitirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hayatını kaybeden işçilerin sayısını 301 olarak açıklarken henüz istifa etmedi. Ölümlerin bu sayının çok üzerinde olduğu iddiaları ise henüz açıklığa kavuşmuş değil.

14 Mayıs: Soma’da yaşanan katliam Taksim Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi önüne kadar uzanan bir kalabalık tarafından protesto edildi. Gezi Parkı direnişinden beri belki de en kitlesel eylemlere polis ağır bir biçimde saldırarak kalabalığı dağıttı. O gün atılan sloganlar şöyleydi; “Katil devlet hesap verecek!”, “Hırsız, Katil AKP”, Soma işçisi yalnız değildir”, “Çeneni kapa, çeneni kapa Recep Tayyip çeneni kapa!”, “İşçiler mezarda, bakanlar koltukta”.

Aynı saatlerde Ankara’da Güvenpark’tan Madenci Anıtı’na yürümek isteyen insanlar da polisin şiddetine maruz kaldı. İzmir’de ise yaklaşık 7-8 bin kişiden oluşan grup Basmane’den Konak’a yürüdü. Bunların yanında birçok şehir ve ilçede de patronlar ve hükümet protesto edildi.

15 Mayıs: Soma’daki katliamı protesto etmek için DİSK, KESK, TMMOB, Türk-İş ve TTB’nin ortak çağrısıyla bir gün iş bırakma eylemi yapıldı. Tüm polis baskısına karşın İstanbul’da bir araya gelen çalışanlar, sabah Zincirlikuyu’da polis barikatlarını aşarak eyleme başladılar. Burada Gayrettepe’de bulunan işçiler yaklaşık iki saat beklendikten sonra, polisin engellemesi karşısında, yürüyüş hedefi olan Fındıklı’daki SGK binasına değil Mecidiyeköy Meydanı’na hareket edildi. Yaklaşık on bin işçi “AKP’den hesabı emekçiler soracak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Birleşen işçiler yenilmezler!” sloganlarıyla Soma’nın hesabını soracağını ilan etti.

Aynı gün İzmir’de toplanan işçilere saldıran polis onlarca kişiyi gözaltına aldı. Ankara’da da binlerce kişi Çalışma Bakanlığı’na yürüdü. Kürdistan’daki yürüyüşler başta Amed ve Dersim olmak üzere çok kitleseldi.

16 Mayıs: İTÜ öğrencileri, üniversitenin Ayazağa Kampüsü’ndeki Maden Fakültesini işgal etti. Taşeron İzleme Komisyonu, Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun Maden Mühendisliği akademik danışma kurulundan çıkarılması gibi talepleri olan öğrenciler taleplerini kazanarak işgale son verdi.

18 Mayıs: İstanbul’da Gezi direnişi sonrası kurulan park forumları, bugün Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda saat 13:00’ten itibaren toplanarak Soma katliamını tartıştı. Akşam ise bütün mahalle dayanışmaları, saat 19:00’da yerellerinde fenerli yürüyüşler yaptıktan sonra kitleselleşerek Boğa heykeli önünde buluştular. Buradan Kadıköy Rıhtım’a yüründü. Eylemde “Roboski’den Soma’ya hesap sormaya”, “Katil devlet hesap verecek”, Soma işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası