Kürt halkı, 2014-2015 eğitim yılını bir haftalık okul boykotuyla karşıladı. Anadilde eğitim talep edenler, ilkokuldan üniversiteye, beş gün boyunca derslere girmiyor.

Öte yandan Cizre, Diyarbakır ve Yüksekova’da inşa edilen okullarda, devletin hiçbir desteği olmadan Kürtçe eğitim verilecek.

Lice’de köylülerce Kürtçe eğitim amacıyla yapılan okulu yıkmak için askeri operasyon denendi. Halkın karşı çıktığı yıkımda, yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından askerler geri çekildi.

Diyarbakır'daki Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun tabelası ise "kanunsuz" olduğu gerekçesiyle ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacağına yönelik tehditlere rağmen asıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü tezsiz yüksek lisans programından mezun olan Kürtçe öğretmeni adayları ise açlık grevi yapıyor. Kürtçe iki yıldır seçmeli ders, ancak bu sene yalnızca 18 Kürtçe öğretmeni atanacak. Mezun olan 1700’e yakın Kürtçe öğretmeni ise iki yıldır atama bekliyor.

Tüm bu örneklerde görüldüğü gibi, Türkiye devleti, çeşitli yollarla Kürtçe eğitimin gerçekleşmemesi için elinden geleni yapıyor. Kimliklerinin tanınması için mücadele eden Kürt halkı ise eğitim alanında da adımlar atıyor. Çözüm sürecinin kalıcı ve adil bir barışla sonuçlanması için atılması gereken adımlardan biri, dileyen herkesin Kürtçe eğitim alabiliyor olması.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası