Yırca’ya giden KEG aktivisti Anıl Yüksel köylülerin isyanını anlatıyor.

Soma’nın 150 haneli Yırca köyü önceden tütün yetiştirilen bir köymüş. Ama termik santraller yapıldığından beri tütün tarlaları bir bir yok olmuş. Kalan tarlalardan ürettiklerini de satamaz olmuşlar. Bunun bölgede bir alternatifi var, o da zeytin tarımı. Artık neredeyse tek geçim kaynağı zeytin olan Yırcalılar ise, Eylül ayından beri zeytinliklerini kaybetmemek için mücadele veriyorlar. Danıştay ise santral için yürütmeyi durdurma kararını tam 6.000 zeytin ağacı kesildikten sonra verdi.

Kolin Şirketler Grubu, Yırca etrafında zaten var olan 2 termik santrale bir yenisini eklemek niyetinde. Bu sebeple 490 dönümlük bu zeytinlik hakkında “Acele Kamulaştırma” kararı veriliyor ve köylüye ait olan araziye el konuluyor. Mevcut santrallerin külleri ve ürkütücü uğultusu altında yaşamaya çalışan köylüler bu tahribattan bıkmış durumda olsalar da, Kolin’i yenene kadar direnmekte kararlılar.

Yırca Köyü’nün 250-300 metre uzağında bulunan zeytinliğin önünde her gün bir araya gelen köylüler gece geç saatlere kadar nöbet tutuyorlar. Şirket, çalışma makinaları ve güvenlik görevlileriyle geldiklerinde onları durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Köyün gençlerinden biri, cuma sabaha karşı ağaçları kesmeye başlayan şirket görevlilerinin genç-yaşlı demeden direnç gösteren herkesi dövmeye başlayıp kelepçelediklerini ve alıkoydukları kişileri dağın başına götürüp bıraktıklarını anlatıyor. Zeytinlikte çalışan bir köylü ise, termik santraller yapıldığından beri tütün yetiştiremediklerini, tek geçim kaynağı olan zeytinliklerin de kesilmeye başlandığını söylüyor.

Yırca’da yaşanan bu olaylar aslında kulağa hiç yabancı gelmiyor. Hükümetin insan yaşamı ve doğa varlıklarından önce Kolin gibi şirketlerin yatırımlarını ve kazançlarını gözettiği maden ocakları, termik santraller, HES’ler, kentsel dönüşüm projeleri gibi neoliberal politikaların ürünü olarak hemen her gün karşımıza çıkıyor ve yaşamı tüm gücüyle tahrip etmeye devam ediyor. Bizler de, bu vahşi uygulamalara karşı yaşam alanlarına, geçim kaynağı olan topraklara, su varlıklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugün Yırca’da olduğu gibi.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası