Onur Devrim Üçbaş
İnsani yardım gemilerine yapılan saldırıdan sonra dünya halklarının tepkisiyle karşılaşan İsrail, Gazze’ye yönelik uyguladığı kısıtlamalarda azaltmaya gitmek zorunda kaldı. Bundan sonra malların bölgeye girişine izin verilecek.

İsrail hazırlayacağı bir yasaklı mallar listesi dışındaki materyallerin Gazze’ye girişine izin verecek. Böylece insani yardımlar, yiyecekler ve inşaat malzemeleri Gazze’ye girebilecek. İsrail Başkabakanı Benjamin Netanyahu yaptığı açıklamada daha önceki-inşaat malzemeleri ve bazı yiyecek maddelerini de kapsayan-uzun yasak listesi yerine silah ve askeri malzemeyi kapsayan sınırlı bir yasaklar listesi konulacağını söyledi. İsrail günlük olarak kullanılan bir çok maddeyi “ikili kullanım”a sahip olduğu, silah yapımında da kullanılabileceği gerekçesiyle Gazze’ye sokmayı reddediyordu.

Bu gelişmelere rağmen İsrail’in Gazze’ye denizden uyguladığı ambargo sürmeye devam ediyor. Gazze şeridine deniz yoluyla gelen her yardım İsrail kontrolündeki Aşdod Limanı'na gelmek zorunda. İsrail ayrıca Gazze’de uyguladığı  “güvenlik rejimi”ne de devam edecek. Bu İsrail ordusunun  kaçakçılığı önleme bahanesiyle Gazze şeridinin içinde ve dışında operasyon yapmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Yardım gemilerine yapılan saldırı İsrail’in nasıl bir devlet olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermişti. Uluslarası hukuku hiçe sayarak yardım malzemesi taşıyan bir gemiye saldıran İsrail’in dokuz kişiyi öldürmesinden sonra dünyanın bir çok şehrinde kitlesel protesto gösterileri oldu.

ABD’de İsrail’in saldırısına tepki duyan çok sayıda insan sokaklara çıktı. Filistin ile uluslararası dayanışma hareketi hükümetlere de baskı yapıyor. Son olarak ABD yönetimi İsrail’in Gazze’ye uyguladığı kuşatmayı hafifletmesinin Gazze’de yaşayanların yaşam koşullarını iyileştirmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan saldırı bir çok devletin İsrail’in sürdürdüğü Gazze politikasını değiştirmesi yada tamamen bırakması konusunda İsrail’e baskı yapmak için harekete geçmesine neden oldu.

Ancak yapılan değişikler doğal olarak Filistinlileri tatmin etmekten çok uzak. Gazze ve Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler yasaklı mallar listesindeki değişimin göstermelik olduğunu ve ambargonun tamamen kalkması gerektiğini savunuyor. Filistinliler ayrıca Gazze’de ilaçlara ulaşımın çok kısıtlı olduğunu ve yaralananların ilça ve tıbbi malzeme yokluğundan etkilendiğini vurguluyorlar.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası