40 kapitalist sanayi ülkesi iklim değişikliğini önlemekten kaçıyor!

Hortumlar, seller, fırtınalar, kuraklık, artan gıda fiyatları, insan ve canlı ölümleri - Dünya devletleri, fosil yakıtların tüketimi sonucu iklimlerin değiştiğini kabul ettikten 4 yıl sonra, hiçbir şey yapmadı. Atmosfere karbondioksit yollayarak dünyanın ısısını artıran 40 kapitalist sanayi ülkesinin imzaladığı tek iklim sözleşmesi Kyoto Protokolü 2012'de son buluyor. Amerika, Kanada ve Rusya Kyoto Protokolü'nün süresinin uzatılmasına karşı çıkarken kapitalist devletler iklim değişikliğini önleyecek yeni bir anlaşma yapamıyor.

Geçen hafta Bonn'da toplanan Birleşmiş Milletler iklim konferansına karamsarlık hâkim. İmza atan 40 devlete, sera gazlarını 1990'daki düzeyinden yüzde 5 oranında düşürmeyi getiren Kyoto Protokü'lünün yetmediği bu denli açıkken radikal yaptırımlar getiren yeni iklim anlaşmasına dünya devletleri yanaşmıyor.

Geçen yıl Cancun'da toplanan iklim konferansında iklim değişikliğinin başlıca sorumlusu olan G-8 ülkeleri bağlayıcı bir iklim anlaşmasına karşı çıkmış, bunun yerine devletlerinin karbon emisyonu azaltımlarına "gönüllü" olarak kendilerinin karar vermesini savunmuştu.

Isı artışını 1,5 derece ile sınırlayacaklarını ilan eden kapitalist sanayi devlerinin yalanı bir yılda ortaya çıktı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) son raporunda, emisyonların azaltılması konusunda bugüne kadar taahhüt edilenlerden daha fazlasına ulaşılmayacak olursa, küresel ısınmanın 2,5 ila 5 derece arasında artacağına, bunun da özellikle kalkınmakta olan ülkeler açısından çok olumsuz sonuçlar doğuracağı tespiti yapıldı. Yoksul ülkelere yapılacağı ilan edilen 100 milyar dolarlık iklim fonunda ise hiçbir gelişme yok.

Aralık ayında Durban'da yapılacak iklim zirvesi, yeni bir iklim anlaşmasının olup olmayacağını belirleyecek.
Dünyayı felakete sürükleyen ülkelerden biri de Türkiye. AKP hükümeti, Kyoto Protokolü'nü imzalasa da getirdiği yaptırımlardan hep kaçtı.

 

İklim Değişimi Tarım ve Gıda Güvenliği (CCAFS) adlı araştırma kuruluşu uyardı:  Küresel ısınma ile birlikte gıda üretiminin darbe yemesi sonucu kıtlık ile karşı karşıya kalınabilir. Uzmanlar, Asya'nın güneyi ile Afrika'daki tropik kuşakta yer alan gıda güvenliğinin ülkelerin en büyük sıcaklık ve yağış değişiklilerine uğrayacağını belirtti.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası