İşten atılan iki arkadaşlarının geri alınması için grev yapan İstanbul Dişhekimleri Odası çalışanları kazandı. Grev yapan Oda çalışanlarından Çağla Oflas'la konuştuk.

Olaylar nasıl gelişti?

İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Oda’nın idari işleyi-şinde yaşanan ve uzun yıllardır çözülemeyen iş üretim süreciyle ilgili sorunlara "çözüm olması" adına şirketlere yönetim ve danışmanlık hizmeti veren özel bir kuruluşla ortak çalışma yürüttü.  Bu çalışma sonunda mevcut işlerin daha az sayıda insanla yapılabileceğine karar vererek 3 arkadaşımızı işten çıkarttı. Arkadaşlarımızın işten atılması üzerine hızla örgütlendik. O gün iş bıraktık ve Oda yönetimiyle bir toplantı yaparak, işyerinde böylesi bir işçi kıyımı yapılmasını kabul edilmez bulduğumuzu söyledik.

Tüm çalışanlar bir anda birlikte hareket etmeye başladık. Akşam bir toplantı yaptık. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın işlerini terk etmeyip direneceklerini, bizler de onlar geri alınana kadar mücadele edeceğimizi belirttik. Aramızda iki temsilci belirledik. Temsilci arkadaşlarımız isteklerimizi Oda yönetimine iletip, müzakere ettiler.

Oda yönetiminden ne talep ettiniz?

Oda'nın idari işleyişinden kaynaklanan sorunların çözümü noktasında var olduğumuzu ancak bu sürecin atılan iki arkadaşımızın da geri alınarak demokratik bir şekilde işlemesini talep ettik. Oda yönetimi bu talebimizi geri çevirdi. Bizler de işi yavaşlattık ve bir basın açıklaması yaptık.

Basın açıklamasının ardından Oda yönetimi bizlerle tek tek görüşerek, Oda'yı onların yönettiğini ve isterlerse buradan işçi atabileceklerini söyledi. Bu tavırları birlikte davranma ve kararlığımızı geriletmedi, aksine talebimizi bir de bizlerin ağzından dinlediler. Bir toplantı yaptık. Kazanmamız için iş bırakmalıydık. Toplantıda grevi oyladık ve oy çokluğuyla iş bırakmaya karar verdik.

Sonrasında hızla organize olduk. Çadır, megafon tedarik ettik. Ertesi sabah hep birlikte işyerinin kapısının önüne çıktık. Ertesi gün Oda Yöneti-mi görüşme talep etti. Akşam yaptığımız görüşmede iki arkadaşımızı da geri aldıklarını söylediler. Aslında grev kararı aldığımız anda kazanmıştık.

Basın toplantısında sendikalı olduğunuzu da belirtmiştiniz? Sendikanın bu süreçteki tavrı ne oldu?

Sendikanın bu süreçte hiçbir fonksiyonu olmadı. Bunu bize de beyan ettiler. Biz de bu süreci kendi özgücümüzle kazanabileceğimizi Sosyal-İş’le yaptığımız görüşmelerde söyledik. Sendikanın genel merkezinin bu sürecin AKP'ye yarayacağına ilişkin kaygıları da varmış! Doğrusu Ergenekon'un avukatlığını ilan eden CHP'ye milletvekili taşıyan bir sendikanın genel merkezinin tavrı beni şaşırtmadı. Ayrıca ulusalcılar eylemimizin AKP'ye yarayacağını söyleyip durdu.

Eyleminizin etkileri nasıl oldu?

13 kişilik bir işyeri direnişinin etki alanı oldukça sınırlı. Ancak başarısı açısından oldukça önemli deneyimler kazandık.  Bu süreçte bizimle hareket eden diğer oda çalışanları, sendikalı sendikasız işçiler bizleri izlediler.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası