Türkiye'de her gün 5 kadın erkekler tarafından öldürülüyor.

Manisa'da yaşayan Ş. E. kocası tarafından öldürülmesi haberini Habertürk gazetesi manşetten ve kadının çıplak bedenine saplanmış bıçakla çekilmiş fotoğrafını basarak verdi.

Fotoğraf kullanımını özellikle kendi tercihi olduğunu açıklayan Fatih Altaylı amacının; kadın cinayetlerine ilişkin kamuoyunun dikkatini çekmek olduğunu söyledi.

Kadının ölü bedenini pornografik unsur ve bir tiraj malzemesi olarak kullanmayı marifet sayan Fatih Altaylı medyadaki cinsiyetçi söylemin tipik temsilcisi. İHD. Avukatı olan Eren Keskin'e "gördüğüm ilk yerde kendisine tecavüz etmezsem namerdim" diyen Altaylı televizyonda yaptığı programlarda da her fırsatta kadınları aşağılamaktan geri kalmıyor.

Medyada kullanılan dil, fotoğraflar  genel olarak medyadaki cinsiyetçi değer yargılarını  üretmekte önemli bir etken. Kadına yönelik şiddetle ilgili haberler gazetelere genellikle şiddet uygulayan erkeğin ürettiği mazeretler dile getirilerek (erkeklerle doşıyor. Eve geç geliyor, beni aldatıyor gibi) ve şiddete maruz kalan kadının fotoğraflarıyla birlikte veriliyor.

Şiddet uygulayan erkek Habertürk örneğinde olduğu gibi fotoğraflarda yer almıyor.

Kadını çoğu zaman kurban yada cinsel bir nesne olarak kurgulanmasına imkan verecek sonuçta şiddetin yeniden üretimine katkıda bulunuyor.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası