Sinan Canbay

Daha birkaç ay önce meclisin hep birlikte hazırladığı şike yasası nasıl oldu da bugün el birliği ile yine hep birlikte -BDP hariç- değiştirildi? Bu yıl başlayan şike soruşturması, Türkiye'de futbol dünyasındaki kirli ilişkilerin sadece bir kısmını bize gösteriyor. Futbolun 80'lerden sonra giderek endüstriyel bir hale gelmesiyle, bu sporun içine mafya, çeteler ve şikeler ister istemez girdi.

Hazırlanan iddianamede 8 takım, 14 futbolcu, TFF'den üst düzey yetkililer, iş adamları ve tabi ki mafya babaları var. İddianamenin ilk bölümünde Olgun Peker'in kurduğu suç örgütünden bahsediliyor. Olgun Peker Ergenekon davası sanığı faşist mafya babası Sedat Peker'in "manevi oğlu", yani şike davasının 1 numarası doğrudan cunta ile bağlantılı. İkinci bölümde ise FB başkanı Aziz Yıldırım'ın kurduğu çeteden. Daha sonraki bölümlerde ise bu çete ile suç örgütünün nasıl ortak olarak çalıştıklarından bahsediliyor. Bu suçlar affedilecek kadar masum değil. Maçlarda hakem kararlarına müdahale etmeler, hakem atamalarına müdahale etmeler ve dönen paralar…

İddianame çıktıktan kısa bir süre sonra meclis jet hızıyla şike yasasında değişiklikler yapmaya başladı. Sadece BDP imzasını geri çekti ve bu değişikliğe muhalefet etti. AKP'den de Şamil Tayyar ve Bülent Arınç öncülüğünde bir grup muhalefet etti ama etkisiz kaldı.

BDP'nin muhalefeti ve Cumhurbaşkanının değişikliği veto etmesi de yetmedi. Bu yasa değişikliği sadece suçluların aklanmasıyla kalmıyor, taraftarlar da bu değişiklikten etkileniyor. Mesela artık tribünlerde özgürlükten bahsedemeyiz. Tribünlerden kulüp yönetimine muhalefet eden bir kişi, artık denetime tabi tutulabilecek ve gerekirse o kişiye stadyuma giriş yasağı konulacak. Bunun için herhangi bir savcının soruşturma başlatması yeterli.

Hayatta birçok harcamasından kısıp maçlara giden taraftarları, suç işleyen ve ceplerini dolduran çetelerden daha zor günler bekliyor.

AKP, CHP ve MHP belki de ilk kez bu kadar sıkı bir arada durdu (sınır ötesi operasyonları saymazsak) ve değişikliği meclisten geçirdi. Bizlere bir kez daha sermaye partileri olduklarını açıkça gösterdiler. Zira yasada birçok mafya, çete ve iş adamı var. Oysa halk, çetelerin ve kirli işlerin aklanmasından yana.

AKP, CHP ve MHP bu değişiklikle birlikte haksızlıkların üzerine gideceğine, haksızlık yapanları adeta ödüllendirmiştir.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası