Kuzey Kore'nin 'Sevgili Lideri' Kim Jong-il bir kalp krizi sonucu öldü. Hezeyan halindeki ağlama törenleriyle dünya basınına yansıyan ölümün ardından Kuzey Kore'de ve Küba'da yas ilan edildi.

Kim Jong-il terör estiren yönetimi, nükleer silahlanma konusunda attığı adımlar ve ilginç kişiliğiyle tanınıyordu. Puro, konyak ve lezzetli yemeklere düşkünlüğü olan Kim'in 10 bin şişeden oluşan bir şarap mahzeni vardı ve aşçısının belirttiğine göre her hafta köpekbalığı yüzgecinden yapılan bir çorba içiyordu.

 

Kim döneminde, Kuzey Kore nükleer silaha sahip ülkeler arasına katıldı. 2006 yılında yaptığı ilk başarılı nükleer silah denemelerinin ardından, ABD ile nükleerden arınma görüşmeleri sürdüren Kuzey Kore, 2008 yılında bir nükleer reaktörünü kapattı. Ancak ABD'nin vaatlerini yerine getirmediği gerekçesiyle 2009 yılında yeraltında başarılı bir nükleer silah denemesi daha yaptı. Wikileaks belgelerine göre, Kuzey Kore'nin bir şımarık çocuğu andıran askeri hamleleri, temel müttefiki Çin'i de yıldırıp, birleşik Kore yanlısı politikalar izleme noktasına getirdi.

Babadan oğula geçen iktidar

1994'te, babasının ardından iktidara gelen Kim Jong-il'in yerine, 27 yaşındaki oğlu Kim Yong Un geçti. Kim Yong Un, bir süredir babası tarafından iktidara hazırlanıyordu ve 17 ay önce varis ilan edilmişti.

Kuzey Kore gibi, halkı açlıktan kırılırken çılgınca nükleer silah yatırımı yapan ve her türlü muhalefeti acımasızca ezen devlet kapitalisti bir ülkede, 27 yaşında birini, sadece kan bağı nedeniyle ülkenin başına geçirmek, egemenler açısından belki normal sayılabilir. Buradaki trajikomik durum ise, Türkiye'deki ulusalcı solcuların, her türlü muhalefetin yasaklanıp ABD ajanı olmakla itham edildiği, toplu idamların gerçekleştirildiği, eşcinselliğin yasadışı ilan edildiği bu rejimi, antiemperyalist olduğu gerekçesiyle savunup, eli kanlı diktatör Kim Jong-il'in ölümüne matem tutmasıdır.

 

Kuzey Kore’nin gerçekleri:

  • Halkın dörtte biri açlık çekiyor.
  • Yetersiz beslenme özellikle çocuklar arasında yaygın.
  • Hiçbir evde internet bağlantısı yok.
  • 24 milyon nüfuslu ülkede 1,2 milyon asker var.
  • Kuzey Kore, uluslararası insan hakları örgütlerine rapor vermeyi reddediyor.
  • Ülkedeki mahkûm çalıştırma kamplarında 200 bin kişinin tutulduğu tahmin ediliyor.
  • Halka açık infazlar, zorla evlendirme ve etnik nedene dayalı kürtaj gibi uygulamalar yaşanıyor.
  • Rejime ve yönetime dönük en küçük eleştiri ağır cezalara yol açıyor.
  • Vatandaşlarının ülke içinde bile serbest seyahat hakkı yok.

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası