12 Eylül’ün 30. yıldönümünde yapılan anayasa değişikliği referandumuna katılanların yüzde 58'nin oylarıyla: 1) 1982 Anayasası'nın geçici 15. Maddesi kaldırıldı, böylece 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin hukuki dokunulmazlığı son buldu 2) Askerlerin askeri mahkemede yargılanıp aklanmasına son veren değişiklikle darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanması mümkün hale geldi. 3) Suç işleyen Genelkurmay başkanlarının, tıpkı seçilmiş bakanlar, başbakanlar ve sivil devlet görevlileri gibi Yüce Divan'da yargılanması yasalaştı.

Sosyalist İşçi bu değişiklikleri de içeren 19 maddelik anayasa değişikliği paketinin yetersiz olduğunu ancak bir kapı açtığını söyledi. 14 ay sonra halkın oylarıyla gerçekleşen şeyin ne olduğunu daha net bir şekilde görebiliyoruz.


- 12 Eylül darbecileri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya müebbet istemiyle dava açıldı.

- Suikast silahına "boru" darbe planına "kâğıt parçası" diyen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ "terör örgütü üyesi olmak" ve "darbe yapmaya kalkmak"  suçlarından nihayet tutuklandı. Aralarında Başbakan'ın da bu-lunduğu eski genelkurmay baş-kanının tutuksuz yargılanmasını isteyenler ilk mağlubiyetlerini de aldı. Mahkeme yapılan başvuruyu reddederek darbe suçu işleyen emekli orgeneralin tutuklu yargılanacağı kararını verdi.

- Şemdinli'de Umut Kitabevi'ni bombalayan "iyi çocuklara"40'ar yıl ceza verildi. Askeri mahkemenin görevsizlik kararı verdiği dava, referandumda halkın suç işleyen askerlerin sivil mahkeme-lerde yargılanmasını sağlaması sonucu yeniden açıldı. Sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçısı Veysel Ateş 40 yıl hapse mahkum edildi.

- Danıştay saldırısı delillerini karartan 7 OYAK yöneticisi tutuklandı.

- Balyoz Darbe Girişimi Davası’nda Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvet-leri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 249'u tutuklu. Çoğu muvazzaf, bir kısmı emekli, hepsi TSK mensubu.

- 27 Nisan E-muhtırası’nın sorumlusu emekli genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt hakkında inceleme başlatıldı.

 

 

  • 12 Eylül referandumunda ‘hayır’ diyenlerin “zamanaşımı” iddiası boşa çıktı. Zamanaşımı yok!
  • 12 Eylül iddianamesi darbeye zemin hazırlamak için TSK tarafından yapılan provokasyonları gösteriyor.
  • Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için müebbet hapis isteniyor.
  • İki darbeci de “pişman değilim”, “yine olsa aynısını yaparım” diyor.
  • 12 Eylül’ün korkunç işkenceleri iddianamede.
  • Darbe döneminde işkence yapan devlet görevlileri hakkında ayrıca dava açılacak.

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası