IŞİD Suriye’nin kuzeyinde büyük bir alanı kontrol altında tutuyor.

Batıda Cerablus (Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısı), doğuda Tel Abyad (Şanlıurfa Akçakale karşısı) ve güneyde örgütün ana karargâhı olan Rakka arasında kalan bir bölgede IŞİD’in ele geçiremediği tek yer Kobanê bölgesi. IŞİD Kobanê’yi de alarak ele geçirdiği bölgede tam bir hâkimiyet kurmak istiyor.

Kobanê Batı Kürdistan’da (Rojava) kurulan üç kantondan ortada olanı. Kobanê düşerse batıdaki Afrin ve doğudaki Cizire kantonları arasındaki bağlantı kopacak ve bu kantonlar da IŞİD saldırıları karşısında zayıf düşecek.

Ayrıca Kobanê Suruç’taki Mürşitpınar sınır kapısının tam karşısında bulunuyor. Bu yüzden buranın düşmesi sınır kapısının da IŞİD’in eline geçmesi anlamı taşıyor.

IŞİD’in saldırısının arkasında bu gibi stratejik nedenler kadar politik nedenler de var. IŞİD Kobanê’de kurulan kantonun hem Esad rejimine hem kendi baskıcı yönetimine karşı siyasî bir alternatif oluşturduğunun farkında. Bu yüzden Kobanê’yi ezerek baskı altında tuttuğu kitlelerin bu alternatife yönelmesini engellemek istiyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası