AKP’li bakanların da yer aldığı yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla ilgili kurulan ve iki AKP’li bir CHP’li vekilden oluşan Meclis Soruşturma Komisyonu çarkın aktörlerini ifadeye çağırdı. Söz konusu isimler komisyon tarafından ‘tanık’ olarak dinleniyor. Rıza Sarraf ve Muammer Güler’in oğlu ‘tanıklıktan’ çekilirken Sarraf’ın kuryesi, Ali Ağaoğlu, Erdoğan Bayraktar’ın oğlunun da içinde olduğu 7 kişi ifade verdi.

İfadeler arasında Rıza Sarraf’ın kuryesi Muhammed Sadık’ın sözleri bakanlar ve Sarraf arasındaki ilişkinin itirafı niteliğinde. Sadık ‘Ankara’ya çok defa para götürdüm’ diyerek Ağustos 2013’te Sarraf’ın emriyle iki milyon avro, iki milyon dolar ve 1.5 milyon liranın yer aldığı para dolu çantayı Ankara’ya götürdüğünü açıkladı.

 

İfade verenlerden saatçi Yusuf Tutuş, Rıza Sarraf’ın kendisinden her yıl, değeri 20bin-50bin avro arasında olan onlarca saat aldığını ve ‘abilere hediye ettiğini’ söyledi.

Hırsızlığın üzerini nasıl örttüler?

AKP’li bakanların ve oğullarının Rıza Sarraf ve Ali Ağaoğlu gibi isimlerle kurduğu yolsuzluk ve rüşvet ilişkisi açığa çıkalı neredeyse bir yıl oldu. Rıza Sarraf bakanlardan Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan’la ilişkisi sayesinde kurduğu rüşvet, ihalelerde yolsuzluk, kara para aklama, altın kaçakçığılı çarkının odağında yer alıyor.

AKP hükümeti kendi bakanlarının başrolde olduğu rüşvet çarkının açığa çıkmasının ardından, açılan soruşturmanın kendisine yönelik darbe girişimi olduğu iddiasına sarılarak davanın üstünü kapatmıştı. Ergenekon ve Balyoz sanıkları serbest bırakıldı, soruşturmaları sürdüren savcıların görev yerleri değiştirildi, HSYK’nın yapısında değişikliğe gidilerek hakim ve savcıların atanması gibi konularda Adalet Bakanlığı’na olağanüstü yetkiler verilerek kurumun idaresi tamamen hükümete bağlanmaya çalışıldı. Yolsuzluğun üzerini örtmek için yapılan tüm bu girişimlerin ardından 17-25 Aralık’ta başlayan davalar geçen ay resmen kapandı.

Yolsuzluk ve rüşvetin üzeri kapatılamaz. Meclis Komisyonu konuyla ilgili inceleme sürdürürken dava dosyasının ‘takipsizlik’ kararı verilerek kapatılması kabul edilemez. Güler, Bayraktar, Bağış ve Çağlayan başta olmak üzere adı geçen bütün AKP’li yetkililer ve iş adamları yargılanmalı. Hırsızlar- katiller koalisyonunun karşısında demokrasiden, yoksullardan, özgürlüklerden yana olan birleşik mücadele koalisyonunu örmek zorundayız.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası