Geçen hafta İstanbul’da toplanan on binlerce Alevi, 5 firari sanık hakkında süren 19 yıllık Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğratılmasını protesto etti. Ondan iki gün önce büyük tepkilerin ardından katliam davasının yeniden açılacağı duyurulmuştu.

Başbakan’ın zamanaşımı kararına “hayırlı olsun” demesi ve daha önce ceza alan katliam sanıklarını savunur sözler etmesi gibi bir dizi olay öfkeyi ve gerilimi artırıyor.

# Adıyaman, Antep ve İzmir’de Alevilerin evlerinin tıpkı 1979 Maraş katliamı öncesinde olduğu gibi boyayla işaretlenmesi tedirginlik yaratmıştı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise bunu çocukların işi olarak göstermişti. Failler hala bulunamadı.

# 4+4+4 ile eğitimde yeni bir sisteme geçirilirken Ale-vilerin zorunlu din derslerinin kaldırılması, din kültürü müfredatında Aleviliğin de yer alması talepleri hiçe sayıldı. Erdoğan’ın “dindar nesiller yetiştireceğiz” sözünün üzerine gelen bu değişiklik Alevi toplumunu daha da öfkelendirdi.

#Cemevleri’nin ibadethane sayılması konusunda adım bir türlü atılmadı.

# İstanbul’da Yenikent Pir Sultan Abdal Cemevi, CHP’li Avcılar Belediyesi tarafından 6. kez basıldı. İçerdekiler darp edilirken belediye ibadethanin kapısını kırdı ve yıkmak istiyor.

19 yıl sonra yeniden açılan Sivas katliamı davasında gerçek failler ve tüm katiller yargılanıp cezalandırılmadan adalet yerini bulmaz. Alevilerin dini ve kültürel hakları tanınmadan özgürlük gelmez.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası