İlker Karayılan
Barış sürecinde hükümetin yeterli iradeyi göstermediği bu dönemde, Kürt halkının iradesi olan DTP hakkında açılan kapatılma davasının 8 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeye başlanacağı açıklandı. 2007 yılının Kasım ayında açılan davada DTP'nin "Bölücü faaliyetlerin odağı" olduğu gerekçesiyle kapatılması istenmişti.

Kapatma davaları aslında Kürt siyasal hareketi için çok da alışılmadık bir durum değil. Bugüne kadar ne zaman Kürt hareketi kendini ifade etmek için bir mecra bulsa, resmi ideoloji bu yolu tıkamak için elinden gelen her şeyi yaptı.

Kürtsen partin kapatılır
1990 yılında kurulan Halkın Emek Partisi (HEP), SHP listelerinden girdiği 1991 seçimlerinde ilk kez mecliste temsil fırsatını elde etti. Ancak HEP 1993 yılında "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün bozulması amacını taşımak ve bu yolda faaliyette bulunmak" nedeni ile kapatıldı. 1991 yılında HEP hakkında kapatılma davasının açılmasının ardından, Leyla Zana, Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Sedat Yurttaş gibi milletvekillerinin katılımı ile kurulan Demokrasi Partisi (DEP) de toplumsal linç sonunda 1994 yılında kapatıldı.

Demokratik Toplum Hareketi sürecinde kurulan bir diğer parti ise Halkın Demokrasi Partisi oldu. HADEP kısaltması ile 1994 yılında kurulan parti 1995 ve 1999 seçimlerinde yaklaşık 1,5 milyon seçmenin oyunu aldı. Ancak HADEP de  "Bölücü faaliyetlerin odağı" olduğu iddiası ile kapatıldı.

Demokrasi ortamında sesini duyurması her seferinde engellenen Kürt halkının bir sonraki partisi Demokratik Halk Partisi oldu. 2002 yılındaki seçimlerde % 6.14 oy oranı ile 2 milyon oy alan DEHAP'ın sonu da diğer partiler ile aynı oldu. Hakkında kapatılma davası açılan parti, DTP'nin kurulma sürecinde kendisini fesh ederek DTP'ye katıldı.

DTP’ye artan destek
2005 yılında kurulan DTP de 2007 seçimlerine "Bin Umut Adayları" adı altında girerek, yıllar sonra mecliste temsil fırsatını yakaladı. 21 milletvekili çıkaran DTP hakkında kapatma davası ise 2007 yılında açıldı.

Günümüze gelince dava sürecini değerlendiren DTP başkanı Ahmet Türk, "Arkadaşlarımız yasağın olduğu bir parlamentoda bulunmanın bir anlamı olmadığını düşünüyor" açıklamasını yaparken sine-i millete döneceklerini söyledi. DTP milletvekili Emine Ayna ise "Şimdi demokratik siyaset kanallarını, devlet, dokunulmazlıklarla ya da parti kapatarak, demokratik siyaset kanallarını kapatıyorsa biz neyde ısrar edeceğiz" açıklamasını yaptı.

 

Muhattap ne diyor?
Kapatma davası hakkında görüşlerini açıklayan Abdullah Öcalan ise, "DTP'ye de kapatma davası açıldı. Sorun DTP'nin kapatılıp-kapatılmaması değil. Sorun Kürtlerin legal zeminde siyaset yapabilmesi. Devlet eğer Türkiye'de Kürtlerin siyaset yapmasının önünü kapatırsa siyasetin merkezi dağ olur" açıklamasını yaptı.

Kürt halkının partisinin, halkların kardeşliğinin en önemli siyasal platformunun kaderi yine 11 Anayasa Mahkemesi üyesinin dudağının ucunda.

Biz sosyalistler DTP'nin kapatılmasına karşı çıkmaya, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirdiği, işçi  sınıfının ve ezilenlerin tüm haklarına saldırdığı her alanda mücadele etmeyi sürdüreceğiz. "DTP kapatılamaz" diye var gücümüzle bağıracağız.

Arkamızı orduya yaslayarak, Anayasa Mahkemesi'ne,  başsavcılara yaslayarak değil, sokakta, her politik sorun etrafında kitlesel kampanyalar yaparak, emek ve özgürlük talebini yüksek sesle haykırarak mücadele  edeceğiz.

Siyasal demokrasinin sınırlarının kısıtlanması değil genişlemesi için, adalet duygusunun güçlenmesi ve yaygınlaşması için, Kürt sorununda demokratik barışçıl çözüm umutlarının körelmemesi için Demokratik Toplum Partisi kapatılmamalıdır.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası